Skip to main content

Контрацепция в други страни - презерватив, хапче и т.н. в цял свят

Как действа контрацепцията в други страни? Презервативите и хапчетата също ли са популярни методи за контрацепция в световен мащаб?

Има ли различни обичаи в други страни по отношение на контрацепцията?

В Европа противозачатъчните таблетки и презервативите заемат водещо място в областта на контрацепцията, понякога единият, понякога другият метод, в зависимост от страната. В Германия, например, хапчето и презервативът са почти равностойни. Според проучване на Федералния център за здравно образование (BZgA) от 2018 г. презервативът става по-популярен от хапчето, особено сред по-младите хора на възраст между 18 и 29 години, и вече е контрацептивен метод номер едно. По-специално по-младите хора вероятно вече не искат да поемат риска от странични ефекти, когато приемат хормони под формата на таблетки. Делът на използващите презервативи в тази възрастова група се е увеличил със 7 процентни пункта до 58% в сравнение с 2011 г., а делът на използващите хапчета е намалял с 16 процентни пункта през същия период.

Според проучването на BZgA от 2018 г. следните контрацептивни методи все още играят важна роля в Германия:

  • IUD с дял от 10%
  • Стерилизация на мъже с дял от 3%
  • Календарен метод с 3% дял
  • Стерилизация на жени - 2 % от общия брой
  • Температурен метод с дял от 2%
  • Вагинален пръстен/нуваринг с дял от 2%

Като цяло интересът към безхормоналните контрацептиви нараства, а тенденцията е все по-ясно изразена в полза на презервативите.

Какви други методи за контрацепция се предлагат в световен мащаб?

В световен мащаб хапчето и презервативът са съответно на второ и трето място сред методите за контрацепция, а в Европа и други западни страни те дори са на първо място в класацията. Презервативът и хапчето са добре достъпни и на ниска цена. В някои страни презервативите могат да се получат безплатно или по лекарско предписание при определени условия.

В международен план, за съжаление, стерилизацията на жените все още е метод номер едно за контрацепция; този постоянен метод често се оправдава с липсата на други възможности.

Освен презервативът и хапчето, вътрематочната спирала и тримесечната инжекция имат наистина значителен дял в световните контрацептивни методи. Другите безхормонални или хормонални методи, като календарния или температурния метод, вагиналните или хормоналните пръстени или прекъсването на коитуса, играят незначителна роля в световното сравнение.

Само презервативът предлага двойна защита

Важно е да се знае, че при всички споменати контрацептивни методи само презервативът може да осигури защита срещу опасни болести, предавани по полов път, както и защита срещу нежелана бременност. Оптималната защита и пълното усещане от презервативите могат да се постигнат само с правилния размер презервативи. Ако презервативът пасва идеално, нищо не се изплъзва и нищо не се притиска или притиска.

Mister Size
Повече статии

Правилно поставяне на презерватив - как да го правим, без да е досадно

Прочетете сега

Приятелство+, смесване, отворена връзка и полигамия - какво е това за съвременните модели на връзка?

Прочетете сега

Без значение колко голям или малък е пенисът ми - обичам го

Прочетете сега