Skip to main content

Как можете да се предпазите от болести, предавани по полов път (СПИ/БПП)?

Понастоящем презервативите са единствената ефективна защита срещу болести, предавани по полов път, и инфекции, като хламидия, HPV и HIV, както за мъжете, така и за жените. За да се гарантира, че защитата работи оптимално и че забавлението и усещането не страдат, най-подходящи са презервативите с подходящ размер. Подходящите презервативи се смъкват по-рядко и същевременно не стягат, така че забавлението и защитата не са противоречие, а вървят ръка за ръка.

Какво представляват болестите, предавани по полов път?

Болестите, предавани по полов път, са болести, които могат да се предадат по време на незащитен полов акт. Те могат да имат различни причини и да произхождат от бактерии, вируси, гъбички или дори паразити.

Различните видове болести, предавани по полов път

Вируси:

  • ХИВ, който може да доведе до СПИН.
  • Човешки папилома вируси (HPV), които могат да доведат до рак на маточната шийка, наред с други неща.
  • Хепатит А, В или С
  • Генитален херпес
  • Цитомегаловирус

Бактерии:

Гъбички:

Паразити:

  • Трихомониаза
  • Заразяване с гъбички
  • Краста

Защо защитата от полово предавани инфекции е толкова важна?

През последните години венерическите болести за съжаление отново се разрастват. В някои случаи това се случва напълно незабелязано, тъй като дори без симптоми можете да сте заразни с някои болести. Според проучване на Institut Pasteurs броят на случаите на полово предавани болести във Франция ще нарасне с около 30% през 2020 и 2021 г. Младите хора са особено засегнати.

Защитата от болести, предавани по полов път, е особено важна при:

  • ново партньорство
  • с няколко партньори или без постоянна връзка
  • извън стабилна и надеждна връзка
  • смяна на партньора

Няма ли други начини да се предпазите, освен да използвате презерватив?

Днес има ваксинации срещу някои болести, като хепатит В или човешките папилома вируси (HPV), които могат да причинят рак на маточната шийка например. Тези ваксинации обаче предпазват само от тези специфични вируси, но не и от други патогени. Така че, ако имате нов партньор и не искате да рискувате, единствената сигурна защита е подходящият презерватив. Освен това можете да се опитате да изключите риска, като си направите изследвания за полово предавани болести, но това може да бъде скъпо и да отнеме много време. Тестовете могат да се направят при лекаря, а за някои заболявания като ХИВ, хламидия, сифилис или гонорея - и при доставчици като S.A.M Health, които предлагат дискретни тестове у дома заедно с лаборатория и други партньори.

Освен с презервативи, жените или лесбийките могат да се предпазят от предаването на полово предавани болести с помощта на лигавници или специален женски презерватив.

Кой може да ми помогне, ако имам полово предавана инфекция?

Ако подозирате, че сте заразени или имате заболяване, винаги се консултирайте с Вашия лекар. Често уролози или гинеколози също могат да помогнат, в допълнение към Вашия семеен лекар. Избягвайте незащитени сексуални контакти, дори ако имате съмнения за полово предавана болест, и предварително информирайте партньора си за своите подозрения.

Заключение: Презервативите са най-добрата защита срещу полово предавани болести.

За да можете да се наслаждавате на секса с партньора си без притеснения и с възможно най-добрата защита, винаги трябва да използвате презервативи с подходящ размер. Това е единственият начин да постигнете възможно най-голяма безопасност и същевременно безгрижие по време на секс. Подходящите презервативи не се изплъзват и не се свиват. По този начин те осигуряват възможно най-доброто усещане по време на сексуален контакт и оптимална безопасност.

Купете подходящи презервативи сега

Mister Size
Повече статии

Правилно поставяне на презерватив - как да го правим, без да е досадно

Прочетете сега

Приятелство+, смесване, отворена връзка и полигамия - какво е това за съвременните модели на връзка?

Прочетете сега

Без значение колко голям или малък е пенисът ми - обичам го

Прочетете сега