Skip to main content

Срок на годност на презервативите - цялата важна информация

Презервативите са най-разпространеното контрацептивно средство в света и се използват както от мъже, така и от жени. Те са сравнително евтини и лесни за получаване. Въпреки това презервативите са предназначени само за еднократна употреба и имат ограничен срок на годност поради материала, от който са изработени. Затова много хора се чудят колко дълго издържат презервативите. В тази статия ще научите всичко, което трябва да знаете за срока на годност на презервативите.

Колко дълго издържат презервативите?

Презервативите обикновено издържат само за ограничен период от време. Повечето презервативи могат да се съхраняват от две до пет години, ако не са използвани и се съхраняват на хладно и сухо място. Срокът на годност зависи както от използвания материал, така и от разхищението на смазочния материал. Нашите презервативи Mister Size имат срок на годност 5 години от датата на производство. Като производител ние посочваме тези 5 години на опаковката под формата на срок на годност, който указва колко дълго може да се използва презервативът. Важно е да се спазва тази дата, тъй като след изтичане на срока на годност презервативът може да не е безопасен и например да се скъса по време на употреба. Ако все още имате презерватив с изтекъл срок на годност, трябва незабавно да го изхвърлите и да използвате нов. Преди да използвате презерватива, винаги трябва да се уверите, че той не е повреден или че е бил съхраняван неправилно. Също така трябва да изхвърлите повредения или неправилно съхраняван презерватив и да не го използвате за сексуален контакт.

Как мога да разбера дали един презерватив вече не е издръжлив?

Отговорът всъщност е много прост: датата на годност ще намерите на опаковката и обикновено на всеки отделен презерватив. Ако са били съхранявани правилно, можете да използвате презерватива без колебание преди изтичането на срока на годност, но не и след това. Това обаче винаги зависи от начина на съхранение. При оптимални условия презервативите могат да се съхраняват до 5 години, както е посочено по-горе. Трябва обаче да имате предвид, че срокът на годност на презервативите намалява с времето. Затова е препоръчително да не чакате твърде дълго, преди да ги използвате. Също така е важно да прочетете внимателно опаковката и инструкциите, за да сте сигурни, че използвате продукта правилно и го съхранявате правилно.

Какво се случва, ако използвам презерватив с изтекъл срок на годност?

Презервативите с изтекъл срок на годност не трябва да се използват по време на секс, тъй като презервативите с изтекъл срок на годност могат да се скъсат много по-лесно или вече са порести. Поради това те не предлагат надеждна защита нито срещу болести, предавани по полов път, нито срещу нежелана бременност. Затова, моля, заменяйте незабавно презервативите с изтекъл срок на годност.

Съвет: Не е задължително винаги да изхвърляте презервативите с изтекъл срок на годност, но вече не трябва да ги използвате по време на секс. Все пак е възможно да ги използвате за отстраняване на котлен камък от чешмата например. Просто напълнете внимателно презерватива с малко оцет и след това поставете презерватива върху крана, така че оцетът да напои чучура на крана. Оставете презерватива с оцет на чешмата за няколко часа, например за една нощ. След това можете да го изплакнете с чиста вода и той ще бъде готов за декалциране.

Как мога да се уверя, че презервативите ми издържат дълго време?

Повечето презервативи са изработени от естествен каучуков латекс и този материал е сравнително здрав. Въпреки това презервативите могат да станат порести с течение на времето и да загубят ефективността си. За да предотвратите това преди изтичане на срока на годност, презервативите винаги трябва да се съхраняват на хладно, тъмно и сухо място. Студът е по-малко вреден за презервативите, отколкото силната топлина. Можете да научите повече за това как презервативите понасят различни температури тук.

След употреба презервативът трябва да се изхвърли незабавно.

Презервативите са предназначени само за еднократна употреба и трябва да се изхвърлят веднага след употреба. Ако сте отворили пломбата на презерватива и след това не сте го използвали, това също е причина да не го използвате по-късно. След отварянето на опаковката презервативът е изложен на светлина и може да изсъхне. Повредените или отворени пломби също трябва да се изхвърлят.

Срокът на годност на презервативите ви е изтекъл? - Поръчайте сега

Поръчайте презервативи в индивидуалния си размер сега!

До магазина

Mister Size
Повече статии

Правилно поставяне на презерватив - как да го правим, без да е досадно

Прочетете сега

Приятелство+, смесване, отворена връзка и полигамия - какво е това за съвременните модели на връзка?

Прочетете сега

Без значение колко голям или малък е пенисът ми - обичам го

Прочетете сега