Skip to main content

Има ли температури, които са опасни за презервативите?

Как презервативите понасят топлина и студ? Какво се случва, ако презервативите са били съхранявани на твърде висока температура през лятото или на твърде ниска през зимата? Научете всички подробности за подходящите температури за презервативите в тази статия.

Презервативи през лятото

По принцип презервативите трябва да се съхраняват за по-дълъг период от време само при температура до максимум 30°C. Разбира се, това понякога може да се окаже предизвикателство в разгара на лятото. Също така не трябва да съхранявате презервативите на пряка слънчева светлина за дълъг период от време. Въпреки това е възможно краткосрочно съхранение за 3-4 дни при екстремна топлина до 40°C, например по време на транспортиране по пощата, в колата или в пакетираща станция, без никакви проблеми. Така че дори и през лятото можете да поръчате презервативите си онлайн или да ги вземете със себе си по време на пътуване, без да се притеснявате. Ако има продължителна гореща вълна и апартаментът ви е под покрив, например, и се превръща по-скоро в инкубатор, можете да съхранявате презервативите си и в хладилника, тъй като това няма да им навреди.

Ако презервативите се съхраняват твърде дълго на палещото слънце или в жегата, латексът става все по-крехък с течение на времето и може да се скъса по-бързо. Ако сте оставили презервативите си в жабката на колата за дълго време през лятото, по-добре е да не ги използвате отново. Портфейлът или дамската чанта също не са подходящо място за съхранение на презервативи, тъй като през лятото те често се нагряват.

Между другото: Контрацептивното хапче също има проблем с температурата през лятото. То също не трябва да се съхранява при температура над 30 градуса по Целзий, в противен случай ефектът на хапчето като контрацептив може да се загуби.

Презервативи през зимата

Могат ли презервативите да издържат на студ? Да, могат. Ниските температури и дори замръзването не вредят по никакъв начин на презервативите. Срокът на годност на презервативите не се влияе нито отрицателно, нито положително. Срокът на годност остава валиден, както е посочен на опаковката, дори ако презервативите ви са замръзнали за няколко дни през зимата, например защото сте ги поръчали онлайн.

Заключение - как трябва да се съхраняват презервативите?

Съхранявайте презервативите си на хладно и сухо място, далеч от светлина; опаковките на презервативите осигуряват добра защита от светлина. При нормални температури под 30 градуса по Целзий няма за какво да се притеснявате. Ако е обявена гореща вълна и в апартамента ви е твърде топло за по-дълъг период от време, можете да използвате хладилника. Въпреки това кратките периоди на по-висока температура по време на транспортиране няма да навредят на презерватива.

Допълнителни въпроси относно презервативите Mister Size можете да намерите в нашите често задавани въпроси:

Mister Size
Повече статии

Добрият секс не е задължително да бъде перфектен

Прочетете сега

Хапчето - наистина правилният начин за постигане на равенство в секса?

Прочетете сега

Презервативи и лубрикант - за да върви сексът като по вода

Прочетете сега