Skip to main content

Люксембург е начело в Европа по отношение на контрацепцията

С резултат от 94,2 % Люксембург оглави европейската класация за контрацепция на "Европейския парламентарен форум за сексуални и репродуктивни права", следван плътно от Обединеното кралство, Франция и Белгия. Атласът на контрацепцията за 2024 г. съставя класацията си въз основа на оценка на правителствената политика на всяка държава по отношение на достъпа до контрацептиви, консултациите за семейно планиране и предоставянето на онлайн информация за контрацепцията.

Европа все още се характеризира със значителни различия в политиката за контрацепция между Източна и Западна Европа."Атлас на политиката за контрацепция за 2024 г." разкрива тези различия: Докато западноевропейските държави като Люксембург (94,2 %), Обединеното кралство (94,1 %), Франция (93,2 %) и Белгия (91,1 %) се класират високо по отношение на осигуряването на цялостен достъп до контрацептиви и консултации, източноевропейските държави като Полша (33,5 %), Унгария (40,0 %) и Армения (40,7 %) са в долната част на спектъра.

Държави като Нидерландия (81,1 %), Швеция (77,1 %) и Германия (75,1 %) остават в горната третина. Австрия (61,7 %), Швейцария (58,3 %) и Италия (57,3 %), например, са в средата на класацията.

Инициативата на Люксембург за пълно покриване на разходите за контрацептиви без възрастови ограничения (с изключение на презервативите) от 1 април 2023 г. не само откроява страната в Европа, но и представлява ярък контраст със ситуацията в Източна Европа. В някои държави достъпът до съвременни контрацептивни методи, предоставянето на информация и социалното приемане на контрацепцията продължават да бъдат големи предизвикателства. По-специално Полша, чийто рейтинг е далеч под средния за Европа, подчертава необходимостта от политически и социални реформи в тази област.

Няколко държави в Европа покриват разходите

Атласът анализира общо 46 държави в Европа и показва, че макар 22 държави да покриват частично разходите за някои контрацептиви, а 44 държави да предлагат консултации в рамките на националната здравна система, качеството и достъпността на тези услуги варират значително. Докато в Западна Европа възстановяването на разходите за контрацептиви често се осигурява поне за избрани контрацептиви и определени възрастови групи, а достъпът до консултации е широко разпространен, страните от Източна Европа се борят с ограничената наличност, високите разходи и липсата на информация.

Освен Люксембург, Франция е друг пример за покриване на разходите: от 2022 г. разходите за контрацептиви за жени до 25-годишна възраст се покриват от здравното осигуряване, а от 2023 г. презервативите също са достъпни безплатно в аптеките за френските жени до 25-годишна възраст. Подобно нещо има и в Обединеното кралство.

Водещата роля на Люксембург в тази област подчертава значението на политическата подкрепа и инвестициите в сексуалното и репродуктивното здраве. Примерът на Великото херцогство показва, че напредъкът е възможен, когато правителствата определят приоритети и разпределят ресурсите по подходящ начин.

Разлика между Източна и Западна Европа

Разминаването между Източна и Западна Европа в областта на контрацептивната политика ни напомня, че все още има какво да се направи. Необходими са постоянни усилия, за да се гарантира, че всеки в Европа има достъп до информацията и ресурсите, необходими за вземане на информирани решения относно собственото му репродуктивно здраве.

Пионерската роля на Люксембург и работата на организации като Planning Familial са вдъхновяващи примери за това как ангажираността и политическата подкрепа могат да доведат до значителни подобрения в областта на сексуалното и репродуктивното здраве. Надяваме се, че и други държави ще последват този пример, за да преодолеят несъответствията в контрацептивната политика и да създадат Европа, в която всеки има право на свободен и информиран избор в областта на семейното планиране.

Защитата също трябва да играе роля

Считаме, че в допълнение към контрацепцията защитата срещу болести, предавани по полов път, също трябва да играе роля. За съжаление, много контрацептиви не осигуряват достатъчна защита срещу болести, предавани по полов път, и през последните години те отново се увеличават. Чудесно е, когато контрацептивите се предлагат безплатно - но ако в тях не са включени презервативи, както е в примера на Люксембург, тогава за съжаление няма защита срещу болести, предавани по полов път. Тук също така не се обръща особено внимание на хормоналните странични ефекти, като контрацептивното хапче се насърчава като основна възможност. Все повече хора обаче основателно отхвърлят хормоналните странични ефекти.

Как можете да се предпазите от болести, предавани по полов път

Подходящи презервативи в Европа

Въпреки че в много страни със сигурност все още има какво да се направи и трябва да се вземе предвид защитата от болести, добрата новина е, че през последните години се случиха много неща и нашите подходящи презервативи от Mister Size, например, вече са достъпни в почти всички европейски страни.

Към прегледа на страните на Mister Size

Съответстващите презервативи в различни размери имат предимството да увеличават безопасността и доброто усещане при използване на презервативи в сравнение със стандартните презервативи. Ако презервативът ви пасва, той няма да се изхлузи или да стесни пениса ви и можете да се наслаждавате на любовния си живот без никакви притеснения. Презервативите са лесно и евтино достъпни и могат да се поръчат и онлайн, например.

Намерете подходящия презерватив сега

Mister Size
Повече статии

Определяне на правилния размер презерватив в 4 прости стъпки

Прочетете сега

Има ли температури, които са опасни за презервативите?

Прочетете сега

Правилно поставяне на презерватив - как да го правим, без да е досадно

Прочетете сега