Skip to main content

Безхормонална контрацепция за жени, най-добрите методи

В тази статия ще научите повече за безхормоналните контрацептиви и методите за контрацепция, които са на разположение на вас като жена. Освен това ще се запознаете с начина на работа на методите, тяхната цена и безопасността им.

За оценка на безопасността се използва индексът Pearl. Това показва колко жени са забременели, ако са използвали редовно контрацептивния метод в продължение на 1 година. Индекс на Пърл от 15 означава, че 15 от 100 жени са забременели за една година, използвайки този метод.

Какви методи за контрацепция са на разположение на жените?

За разлика от методите за контрацепция при мъжете, при жените има цяла гама от контрацептиви. Като цяло те могат да бъдат разделени на 4 различни категории:

Хормонални контрацептивни методи: При тези контрацептивни методи собствените на организма естрогени и прогестогени се прилагат по различни начини. Тези хормони заблуждават организма да мисли, че сте бременна, което означава, че вече не можете да забременеете.

Химически контрацептиви: Накратко, химическите контрацептиви, като контрацептивни гелове или кремове, убиват сперматозоидите или ги правят неспособни да се движат. Тези спермициди трябва да се използват само в комбинация с други контрацептиви, тъй като сами по себе си са твърде опасни.

Механични методи за контрацепция: Те включват женски презервативи, цервикални капачки или медни контрацептиви. Тези контрацептиви създават бариера, през която сперматозоидите не могат да проникнат.

Естествени контрацептиви: Тази категория безхормонални контрацептивни методи включва температурния метод или календарния метод. По принцип целта на тези методи е да се следи тялото ви, за да се определят фертилните дни.

Естествена контрацепция

В момента има 5 различни естествени метода за контрацепция, които можете да използвате, за да получите контрацепция без хормони. Хубавото е, че ако се използват правилно и редовно, те всъщност могат да бъдат много безопасни.

Освен това много жени споделят, че тези методи са им помогнали да разберат и възприемат по-добре своя цикъл и тяло.

Само заради това може да си струва да опитате един или повече методи.

Важно е да запомните, че не трябва да се въздържате от полов акт или да използвате други контрацептивни методи, като например презервативи, само в деня на овулацията. Сперматозоидите могат да оцелеят в матката до 4 дни. Това означава, че трябва да планирате поне 5 дни въздържание или предпазване.

Естествена контрацепция с календарния метод

Контрацепцията с календарния метод е един от най-старите методи за естествена контрацепция. Той е разработен почти едновременно през 20-те години на миналия век от гинеколозите Кюсаку Огино и Херман Кнаус, поради което методът е известен и като "метод на Кнаус-Огино".

Всичко, от което се нуждаете, за да използвате метода на календара, е календар или дневник на цикъла.

Важно е да наблюдавате и документирате цикъла си в продължение на около 6 месеца, преди да започнете да изчислявате. Редовен ли е цикълът ви? Редовно отклоняващи се или нередовни?

По принцип методът предполага 28-дневен цикъл с овулация след 14 дни.

Можете да прочетете повече за начина на изчисляване тук.

Разходи: От около 6 евро за календар за цикъл, но работи с всеки календар.

Индекс на перлите: 9 от 100

Цервикален метод вместо хапче

При цервикалния метод трябва да усетите шийката на матката. Това е така, защото тя се променя по време на менструалния цикъл. Непосредствено след менструацията шийката на матката се чувства твърда и затворена. Освен това е по-близо до входа на вагината.

През фертилните дни шийката на матката е мека (като устни) и леко отворена. Освен това тя вече се намира по-навътре в тялото.

Този метод може да се комбинира добре със следните естествени контрацептивни методи.

Разходи: Безплатно

Индекс на перлите: от 3 до 23 от 100

Контрацепция чрез наблюдение на цервикалната слуз

Методът на цервикалната слуз, наричан още метод на Билингс, работи по подобен начин на цервикалния метод.

Цервикалната слуз се променя по време на цикъла - от гъста и вискозна след менструация до млечно-мътна точно преди овулацията. Колкото повече наближава овулацията, толкова по-течна и прозрачна става цервикалната слуз.

В най-плодородните дни можете да теглите конци със слузта между пръстите си.

За да използвате метода на контрацепция с цервикална слуз, трябва да проверявате и записвате количеството, цвета и консистенцията ѝ всеки ден. Ако количеството на цервикалната слуз се увеличи за кратко време, можете да очаквате овулация след 2 до 3 дни.

Разходи: Безплатно

Индекс на перлите: 15 от 100

Безхормонална контрацепция с температурния метод

При този метод трябва да измервате телесната си температура с термометър, след като станете, което се нарича още базална телесна температура.

След овулацията телесната ви температура се повишава с няколко десети от градуса, където остава до менструацията и след това отново спада.

Тъй като телесната температура може да бъде повлияна и от стрес или заболяване, винаги трябва да я комбинирате с други методи, като например метода на Билингс.

Някои фитнес тракери вече предлагат функции за непрекъснато измерване на телесната температура. Сред тях са например Fitbit или Oura.

Разходи: В зависимост от продукта - между 2 и 399 евро.

Перлен индекс: 0,8 до 3 от 100

Контрацепция със симптоматичен метод

Симптоматичният контрацептивен метод е комбинация от температурния метод, метода на цервикалната слуз и, ако е необходимо, цервикалния или календарния метод.

Чрез комбиниране на различните методи можете да направите по-надеждна прогноза за плодородните си дни.

Разходи: 2,- до 399,- евро, евентуално текущи разходи за приложения

Индекс на перлите: 0,4 от 100

Медна спирала, медна верига или медна топка за дългосрочна контрацепция

Голямото предимство на медните контрацептиви е, че те се поставят еднократно от вашия гинеколог и след това можете да ги използвате до 5 години. На всеки 6 месеца трябва да ви проверяват дали всичко е на мястото си и това е всичко.

Медта уврежда сперматозоидите и ги прави неспособни да се движат. Освен това шийката на матката се променя, което също прави проникването на сперматозоидите много по-трудно или невъзможно.

Недостатъкът на тези безхормонални контрацептиви е, че те са изключително болезнени за поставяне и отстраняване. В някои случаи те могат да причинят по-силно менструално кървене и дискомфорт.

Разходи: около 120 до 400 евро.

Перлен индекс: 0,4 до 1 от 100

Диафрагма или цервикална капачка за контрацепция без хормони

Тези два безхормонални контрацептивни метода са технически контрацептиви за жени. Това са силиконови дискове, които имат и пружинен пръстен отвътре. Диафрагмата или капачката на шийката на матката могат да се поставят до 2 часа преди сексуалния акт, за да блокират сперматозоидите.

По този начин контрацептивите образуват бариера пред шийката на матката, която може да бъде допълнително подсилена чрез нанасяне на спермициди като контрацептивни гелове или кремове.

Цервикалните капачки могат дори да се прикрепят леко към шийката на матката, като по този начин я притискат.

Недостатъците на тези алтернативи на хапчето са, че те трябва да останат във влагалището поне 8 часа след секс. Освен това те трябва да бъдат специално монтирани от гинеколог. Освен това те могат да доведат до нежелана бременност, ако са поставени неправилно, и не предпазват от полово предавани болести.

Разходи: Около 31 до 70 евро плюс контрацептивните гелове или кремове от около 10 до 15 евро на туба.

Индекс на перлите: от 1 до 20 от 100

Женските презервативи като алтернатива на хапчетата

Женските презервативи, или "фемидомите", са подобни на мъжките презервативи. За да го използвате, трябва да вкарате единия му край във вагината и да го задържите на място. Вторият край остава отвън и покрива устните на вулвата. Пенисът остава покрит с латексова кожа, която улавя всички сперматозоиди.

Друго предимство на фемидомите е, че те ви предпазват от болести, предавани по полов път.

За съжаление има и недостатъци. Те могат да се напукат, когато ги използвате, могат да се изплъзнат и невинаги са лесни за използване.

Цени: От около 8,50 до 10,50 за опаковка.

Индекс на перлите: 5 до 25 от 100

Презервативи за безопасна контрацепция

Като алтернатива на фемидомите, разбира се, съществуват презервативи, които се носят от мъжа.

Разбира се, те не са контрацептив за вас като жена в този смисъл, но все пак са алтернатива без хормони, която е лесна за употреба и получаване.

За да сте максимално сигурни и да се забавлявате с тях, вие (или вашият партньор) трябва да сте сигурни, че използвате правилния размер презервативи.

Тук можете да прочетете как вие или вашият партньор да намерите идеалния размер презерватив.

Цени: От около 3,95 евро за опаковка.

Индекс на перлите: от 2 до 12 от 100

Стерилизация - без хормони, но окончателна

Стерилизацията е безхормонален контрацептивен метод за жени и мъже, които вече не искат деца. Въпреки че често се рекламира, че стерилизацията може да бъде върната назад, вероятността за това е малка, а дори и да се случи, шансовете за успешна бременност намаляват.

При този метод фалопиевите тръби се блокират или прекъсват. Това пречи на яйцеклетките да се придвижат до матката, което прави оплождането невъзможно.

Разходи: Приблизително 600 до 1 000 евро (покриват се от здравната застраховка, ако в удостоверението на лекаря е посочено, че стерилизацията е необходима).

Индекс на перлите: 0,1 до 0,3 от 100

Доколко безопасен е коитус интерруптус като контрацептив?

Използването на коитус интерруптус (наричан още метод на изваждането) като контрацептивен метод е един от най-малко безопасните методи за контрацепция.

Нежеланата бременност може да настъпи доста лесно, а освен това не предпазва от предаване на полово предавани болести.

По принцип този метод включва изваждане на пениса от вагината малко преди еякулацията. Това обаче изисква голям самоконтрол и спермата все още може да излезе от пениса преди еякулацията.

Индексът на Пърл от 4 до 18 бременности е само приблизителна оценка и в действителност вероятно е дори по-висок.

Разходи: Безплатно

Перлен индекс: 4 до 18 от 100

Заключение относно контрацепцията без хормони за жени

Съществуват много различни безхормонални методи за контрацепция и контрацептиви, които можете да използвате като жена вместо хапчето, хормоналните стикове или хормоналните спирали. За да откриете най-добрия за вас метод, препоръчваме ви да се консултирате с гинеколог или да опитате естествени контрацептивни методи за жени.

Прочетете публикацията ни за новите и старите контрацептивни методи за мъже, ако сте любопитни какво има за тях.

Mister Size
Повече статии

Добрият секс не е задължително да бъде перфектен

Прочетете сега

Хапчето - наистина равни права по време на секс?

Прочетете сега

Презервативи и лубрикант: така сексът върви като по часовник

Прочетете сега