Skip to main content

Хапчето - наистина правилният начин за постигане на равенство в секса?

Когато през 60-те години на миналия век на пазара се появява първото противозачатъчно хапче, то бързо се превръща в символ на самоопределението и равенството на жените. Защото най-после можеше да реши напълно независимо от съпруга си дали иска да има деца, или не. В това отношение е нещо чудесно. Но това, което някога е започнало като освобождаващ удар, днес поставя много жени под натиск: когато хормоналната интервенция изведнъж престава да прилича на самоопределение и няма реални алтернативи.

Защо си струва жените и мъжете най-накрая да променят нещо и да мислят заедно за контрацепцията в бъдеще:

Дали контрацепцията е женска работа?

Тъй като хапчето е един от най-безопасните и най-прости методи за контрацепция, на много места се е наложило жените да се подготвят по подходящ начин. Много мъже вероятно се радват на това, защото може би са имали опит, при който презервативите (използвани неправилно) значително са намалили усещането или дори са се спукали. И изобщо, ако много млади дами вземат хапчета дълго преди първия си сексуален опит, за да контролират акнето си - какво лошо има в това? Но освен че презервативът трябва да бъде основен приоритет в много ситуации, той се използва само заради инфекцията: Наистина ли контрацепцията е женска работа? Защото дори и на пръв поглед хапчето да изглежда толкова просто, то има и многобройни недостатъци - от промени в настроението през физически разстройства до пълно изчезване на сексуалното желание.

Отделете време за разглеждане на алтернативи.

Ако вие като жена или вашият партньор не сте от жените, които могат да приемат хапчетата в продължение на много години без странични ефекти, или ако хормоналната контрацепция просто вече не е опция, трябва да отделите малко време, за да се запознаете с алтернативите. За съжаление, не съществува идеален контрацептивен метод - всички те имат своите предимства и недостатъци. Но има много възможности и в крайна сметка всеки сам трябва да реши кое е най-подходящо за него. Важно е сами да вземате решения за всичко, което е свързано с тялото ви. С изключение на стерилизацията и презервативите, контрацепцията се извършва почти изцяло от жената и понякога включва значителна физическа намеса (например с медната вътрематочна спирала или тримесечната инжекция). Най-важното нещо за контрацепцията: трябва да сте напълно отдадени на метода и да се чувствате комфортно с него.

Вземете заедно решение за контрацептивния метод

Да се информирате и да вземете решение заедно означава да поемете отговорност и за двамата партньори. Всички контрацептивни методи имат своите предимства и недостатъци. Това, което говори особено в полза на презервативите, е, че много жени преоткриват либидото си след спиране на хормоналните контрацептивни методи. Хубав страничен ефект, от който се възползват и двамата партньори!

Сребърният куршум: да поемем отговорност заедно

Разбира се, фактът, че решението за собственото тяло винаги се взема от самия човек, не изключва възможността за съвместни решения. Най-добре е, когато и двамата се чувствате комфортно с новия контрацептивен метод и заедно поемате отговорност. Тук си струва отново да помислите за презерватива. Защото тук както жената, така и мъжът могат да поемат инициативата и двамата са еднакво отговорни за контрацепцията. Можете просто да се редувате да ги купувате и сами да решавате дали да отидете в местния магазин, или да ги поръчате онлайн - по този начин разходите и (малкото) усилия се разпределят справедливо. Преди всичко не е необходимо да посещавате лекар и да правите каквото и да било, за което може да се притеснявате. Що се отнася до възможните трудности с презервативите, не се притеснявайте: след като сте намерили правилния размер презерватив, широко разпространените недостатъци са само неоснователни оправдания. Всичко пасва идеално и можете да се насладите на интензивен и безопасен секс.

Умело комбиниране на контрацептивни методи - например NFP + презерватив

Разбира се, можете да комбинирате и различни контрацептивни методи. Например естественото семейно планиране (НСП) е вълнуваща концепция, при която жената може да определи приблизително кога е в овулация, като наблюдава сигналите на тялото си. За тази цел тя измерва телесната си температура всяка сутрин и така наречената цервикална слуз няколко пъти на ден. В дългосрочен план това води до месечен прозорец от около 12 до 14 дни около фертилната фаза, когато контрацепцията с презерватив е важна. През останалите дни можете да се справите без допълнителен контрацептивен метод. Разбира се, презервативът все пак е подходящ за предпазване от болести - затова НФП е особено подходящ за секс при дългосрочни връзки. Ако се прилага с абсолютно усърдие, НФП се смята за толкова безопасна, колкото и хапчето. Въпреки това, преди да опитате този или други методи, винаги се информирайте подробно за съответните рискове, за да сте винаги на сигурно място.

Най-накрая отново се наслаждавате на страхотен секс

Ако сте приемали таблетки и сега преминавате към друг контрацептивен метод, това вероятно ще бъде забележимо - в много положителен смисъл. Много жени внезапно преоткриват либидото си и изпитват напълно забравено желание за секс. Това може дори да вдъхне нов живот на връзката ви, който да вземете със себе си. В края на краищата заслужавате добър секс. Защото равенството и споделената отговорност могат да бъдат изключително секси.

Mister Size
Повече статии

Направете повече от него - със секс фантазии в личната си глава кино

Прочетете сега

Един като друг - какво означават различните форми на пениса

Прочетете сега

Дали днес хората правят по-малко секс?

Прочетете сега