Skip to main content

Дали днес хората правят по-малко секс?

В края на 2018 г. докладът "Сексуалната рецесия" в списание "Атлантик" предизвика голямо вълнение. Според последните проучвания младите поколения в САЩ правят по-малко секс, отколкото техните родители на същата възраст. Това не се вписва във факта, че в днешно време сме заобиколени от темата за секса през цялото време - във филми, книги или където и да било другаде. И се справям с нея много по-лесно. Нормално е да се говори открито за секс (слава Богу!). Поредици като "Сексуално образование" или подкастове като "Oh, Baby " са не само забавни, но и дават ценни съвети за пълноценен сексуален живот. И дори ако не е задължително да говорим за BDSM с родителите си на масата за вечеря, табутата стават все по-малко и по-малко. Успоредно с това има много повече възможности да се опознаят и преследват личните страсти - без да се катапултираш в социалната сфера. Сексът се е превърнал в модерна тема, абсолютно приемлива за обществото и на мода. Как така младите хора правят по-малко секс? Дали просто не сме се изморили?

Стресът в кариерата, чувството за неадекватност и по-малката ангажираност - причини за по-малко секс

При проучване през 1991 г. около 54% от учениците в гимназията вече са имали сексуален опит, а през 2015 г. този процент е малко над 41%. А през 2014 г. средностатистическият възрастен е правил секс само 54 пъти годишно в сравнение с 62 пъти в края на 90-те години. Вероятно през последните години тя дори е станала малко по-малка...

В Германия нещата изглеждат малко по-различно в детайли, но тенденциите са сходни: например проучването "Freizeit Monitor 2019" току-що разкри, че делът на германците, които правят секс поне веднъж месечно, е спаднал с 4% от 2014 г. насам. Дори една трета от германците (30 %) правят секс поне веднъж седмично. Сред младите хора те са поне малко повече (40 %), но и те не са чак толкова много.

Причините за влошаването на сексуалния живот са многобройни и могат само да се предполагат: От една страна, днес младите хора са изложени на много по-голям стрес, свързан с кариерата, което означава, че романтичните отношения бързо остават на заден план. Ако към това се прибави и неудовлетвореност от собственото тяло, може да е доста трудно изобщо да се обвържем с друг човек и да се настроим заедно. И особено с всички тези перфектни снимки в Instagram е много лесно да се почувстваш неадекватен. Освен това има и това постоянно неангажиране: приложенията за запознанства правят избора огромен - как бихте могли да се ангажирате? Това е отразено и в проучване, според което около 60% от американците под 35 години нямат сериозна връзка. Макар че все още двойките, чийто сексуален живот е статистически по-активен, са най-много.

Сексът е във въздуха навсякъде - дори прекалено много?

Вероятно е вярно, че и ние се чувстваме малко потиснати от вездесъщия секс и високите очаквания, които често го съпътстват. От всички страни чуваме колко страхотен може да бъде сексът. Но какво да правим, ако самите ние не се справяме толкова добре? И да се чувстваме зле след това, защото не можем да се справим? Що се отнася до откритостта, ние "говорим много за секса, но не и за секса, който правим сами", както доста сполучливо се изразява в едно интервю журналистката и "просветителка" Кристина Вайткамп. А това, за което говорим, ни прави несигурни. Не е чудно, че нещата по-често се объркват или че просто не ни се прави секс, когато се появи възможност. Особено когато първо трябва да се справим с (все още) непознат партньор. Като цяло все повече неща се случват на теория: Събирате мачове, разговаряте малко, но истинска среща и всичко след това не се случва много често. Донякъде е жалко. Дали не е така?

Какво ми помага, когато искам да правя повече секс? - 5 осезаеми съвета

А сега? Просто приемете развитието или можем да направим нещо сами, ако предпочитаме да правим повече секс? Ние, разбира се, подкрепяме второто и затова имаме пет основни съвета, с които да дадете повече място на секса в живота си в бъдеще:

1. не винаги избирайте лесния изход

Често избираме лесния път: съвпадение и обещаващ чат, но след това се отдръпваме преди решителната стъпка към среща в реалния живот. Или пък предпочитаме да се задоволим сами, защото така е по-лесно, отколкото да участваме в ситуация, в която се чувстваме несигурни. Това вече е минало. В бъдеще просто оставете лесния път и смело направете крачка напред. Ако се окаже, че е неуспешен, винаги можете да поставите отметка върху него и да преминете към следващите опити.

2. не се захласвайте по многото възможности

Разбира се, изборът е огромен и е изключително трудно да се вземе решение. Бихте ли предпочели да се спрете на горещия познат от Joyclub, на интелигентния състудент от университета или на онзи човек, който изглежда ни разбира толкова перфектно, след като сме си поговорили няколко пъти? Бързо се захласвате по възможностите и в състояние на шок предпочитате да не участвате в нито една от тях. По-добре е да сложите край и на това - в идеалния случай като се съсредоточите върху един човек в даден момент. Ако се съмнявате, винаги можете да се срещнете с други хора, когато настоящото запознанство приключи. Между другото, това е справедливо само за другите хора. Или искате да сте един от многото?

3. позволете повече близост и се ангажирайте един с друг

Ако всяка романтична среща е половинчата и цялостна, защото имаме задръжки да се посветим на себе си, това естествено се отразява и на сексуалния ни живот. Защото дори да казваме, че сме спокойни, често между нас има невидима стена. Например защитна стена, която трябва да ни предпазва от разочарование. Единственото нещо е, че в резултат на това могат да бъдат загубени много хубави неща, а истинската близост понякога се превръща в изкуство. Ето защо: Ако една среща е добра по принцип, позволете си повече близост с течение на времето и по този начин си дайте шанс да я превърнете в нещо повече. Това обикновено има доста положителен ефект върху сексуалния ви живот.

И ако нещо се обърка, то се обърква. След това можете да си кажете, че сте опитали, и евентуално ще се случи обещаваща среща някъде другаде.

4. блокиране на стресовите фактори - създаване на време за релаксация

Едва ли има по-голям убиец на страстта от стреса - а той вече е повсеместен. За да не позволите на стреса да съсипе сексуалния ви живот, трябва съзнателно да създавате пространства (във времето), в които той не може да навлезе. Без значение какво ви вълнува, можете да се справите с него по-късно. В заслуженото време за почивка най-важното е да се отпуснете - дори под формата на малко, приятно приключение.

Добър начин да се научите да "изключвате" е медитацията. Просто опитайте. Или започнете ласките си с малък масаж, докато слушате релаксираща музика...

5 Говорете за секса и за собствените си нужди - както по време на среща, така и във връзката.

Обикновено сексът става наистина добър само когато познавате сексуалните си нужди и малките тайни, които използвате, за да се разгорещите един друг. Разбира се, това изисква откритост и известна доза доверие. Но въпреки че понякога може да ви се стори доста странно да говорите за собствените си еротични желания, всъщност няма от какво да се страхувате. Възможно е невинаги да имате идеалното съчетание. Но може да е доста забавно да опитвате нови неща заедно и да усещате как издигате партньора си на съвсем нови висоти.

Разбира се, винаги трябва съзнателно да решавате с кого искате да споделяте най-интимните си желания. В зависимост от ситуацията обаче може да се окаже полезно да направите това още на първите няколко срещи. Кой знае какви възможности ще се появят тогава...

 

Забавлявайте се с нашите съвети! Уведомете ни дали са ви помогнали. А ако вие самите знаете някои вътрешни съвети, просто ни пишете! Между другото, статията в "Атлантик" съдържа и някои добри новини: А именно, че по-възрастните хора все още са доста активни в наши дни. Така че ако не правите много секс, когато сте млади, винаги можете да наваксате по-късно.

Mister Size
Повече статии

Добрият секс не е задължително да бъде перфектен

Прочетете сега

Хапчето - наистина правилният начин за постигане на равенство в секса?

Прочетете сега

Презервативи и лубрикант - за да върви сексът като по вода

Прочетете сега