Skip to main content

Какво представлява индексът на перлите - и защо презервативите са добри!

Ако проучвате контрацептивите и тяхната ефективност, рано или късно ще се натъкнете на индекса Pearl. Разберете какво означава този показател, как се изчислява и какъв е индексът на Перла при презервативите тук!

Какво представлява индексът на Перла?

Индексът на Перла е мярка за безопасността на контрацептивите. Колкото по-нисък е индексът на Перла, толкова по-добре действа контрацептивният метод.

Конкретно индексът на перлата показва колко от 100 жени забременяват в рамките на една година, въпреки че са използвали определен контрацептив.

Как се изчислява индексът на Пърл?

Индексът на Пърл може да се изчисли по следната формула:

((брой бременности х 12 месеца) х 100) / (брой жени х месеци на употреба).

Следователно индекс на Пърл от 2 би означавал, че през една година 2 от 100 жени са забременели, въпреки че са използвали контрацептиви.

Обикновено обаче стойността се екстраполира само за 100 жени и 1 година, без толкова жени действително да са участвали в проучването през този период (вж. примера за изчисление).

Пример за изчисляване на индекса на Пърл: 85 жени тестват ново контрацептивно хапче в продължение на 6 месеца. 1 жена забременява, въпреки че приема хапчето.

= ((1 бременност х 12 месеца) х 100) / (85 жени х 6 месеца употреба) = 1200 / 510 = 2,35

Това означава, че новото хапче ще има индекс на Пърл от 2,35.

Екстраполирано, 2,35 от 100 жени биха забременели в рамките на една година, ако са използвали новото контрацептивно хапче.

Откъде идва индексът на Перла?

Индексът на Пърл е измислен през 30-те години на миналия век от американския статистик Реймънд Пърл и е наречен на негово име. Целта е била да се разработи прост метод за измерване на ефективността на контрацептивите.

Колко надежден е индексът на Пърл?

Индексът на Пърл е практична мярка за повърхностно сравняване на контрацептивната защита на различни контрацептиви. Въпреки това на него не трябва да се разчита сляпо, тъй като важни фактори, които оказват голямо влияние върху раждаемостта, почти не са взети предвид или изобщо не са взети предвид.

Не се вземат предвид в индекса на Пърл:

  • Възрастта на жените (плодовитостта намалява с увеличаване на възрастта).
  • По принцип индивидуалната, генетично обусловена плодовитост
  • Навиците на жените, свързани с начина им на живот (напр. диета, тютюнопушене)
  • Сексуална активност/честота на сексуалните контакти
  • Заболявания или лекарства

Теоретично производителят на контрацептиви би могъл да проведе изследване на индекса на Пърл и да допусне до участие само жени, които водят сексуално въздържание, т.е. които изобщо не осъществяват сексуални контакти.

Разбира се, тогава индексът на Пърл ще бъде 0, защото нито една жена няма да забременее по време на неговото проучване. След това той може да рекламира своя контрацептив с чудесен резултат, въпреки че той всъщност е фалшифициран.

Трябва също така да се има предвид, че индексът на Пърл измерва само защитата срещу зачеване. Не се взема предвид дали и в каква степен съответният контрацептив предпазва и от полово предавани болести.

Презервативът е единственото контрацептивно средство, което предпазва от СПИ - и то без хормони!

Индексът на Пърл на презерватива е от 2 до 12 в зависимост от това дали са допуснати грешки при прилагането му.

Съвети за правилна употреба на презервативи

Защо презервативът все още е универсално средство, когато става въпрос за контрацепция: За разлика от хапчето, вътрематочната спирала и др., презервативът предпазва и от полово предавани болести като ХИВ и гонорея. Затова презервативът не бива да се изпуска, особено при случайни познанства и секс за една нощ. Но презервативите имат своите предимства и при дългосрочни партньорства и връзки: Не е необходимо да се използват хормонални контрацептиви, които могат да предизвикат сериозни странични ефекти като нарушения на кръвосъсирването, гадене, тромбоза и депресия.

С подходящия размер презервативът почти не се усеща.

Защо много хора все още се справят без презервативи? Особено мъжете често се оплакват от загуба на усещане или намират презерватива за дразнещ. В повечето случаи обаче просто се използва неправилният размер презерватив, поради което той се изплъзва, притиска или дори свива.

С правилния размер презерватив всичко пасва: презервативът върху пениса, а по този начин и усещането по време на секс. Открийте тук какъв размер презерватив ви е необходим и вземете перфектния презерватив MISTER SIZE, например в практичен пробен комплект.

Купете презервативи сега

Mister Size
Повече статии

Правилно поставяне на презерватив - как да го правим, без да е досадно

Прочетете сега

Приятелство+, смесване, отворена връзка и полигамия - какво е това за съвременните модели на връзка?

Прочетете сега

Без значение колко голям или малък е пенисът ми - обичам го

Прочетете сега