Skip to main content

Колко секс всъщност е нормално?

От всекидневно прегръщане до секс само веднъж месечно - ние имаме отговора!

Честотата на секса намалява с възрастта

Учени от Института "Кинси" към Университета на Индиана са проучили въпроса колко често хората в различните възрастови групи правят секс. Институтът "Кинси" се занимава с темите за сексуалността и партньорството от много години. В обширно проучване те определят конкретни цифри за средната честота на сексуалните контакти. Трябва да се отбележи, че не е правено разграничение дали участниците в проучването са в сериозна връзка или са свободни.

Проучването доведе до следните резултати:

  • Между 18 и 29 години: Хората на тази възраст правят секс средно 2,15 пъти седмично или общо около 112 пъти годишно.
  • Между 30 и 39 години: Хората тук правят секс около 1,65 пъти седмично или общо около 86 пъти годишно.
  • След40-годишна възраст: След 40-годишна възраст хората правят секс около 69 пъти годишно, или средно около 1,33 пъти седмично.

Най-красивата вторична материя в света - секс в цифри

В определен момент от живота си много хора стигат до момент, в който се вглеждат по-внимателно в собственото си сексуално поведение. Питали ли сте се някога дали правите твърде много или твърде малко секс? Отправната точка е доста различна за много хора. Самотен човек, който прави секс почти всеки ден, може да се запита дали изобщо е пристрастен към секса, докато двойка, която е женена от няколко години и има деца, може да се запита дали не е твърде малко, ако прави секс само веднъж месечно. Така че, за да прецените по-добре собствената си ситуация, е много полезно да получите обща средна стойност - вече сте прочели първите данни за повечето възрастови групи по-горе.

Резултатите по-горе показват съвсем ясно, че сексуалната активност намалява с възрастта. Така че наистина е нормално сексуалната ви активност да намалее, когато сте малко по-възрастни и вероятно имате деца. Но ако си мислите: "Вече съм на 41 години и спя с приятелката си почти всеки ден! - Има ли нещо нередно в мен?" Не се паникьосвайте! Има и друг подход за определяне на средното количество секс на седмица.

Колкото по-дълга е връзката ви, толкова по-малко секс

Ако оставим за момент настрана възрастта, се оказва, че продължителността на връзката също има решаващо влияние върху това колко често правите секс. Например една влюбена двойка е много различна от тази, която е женена от няколко години.

Има три фази:

  • Силно влюбени: в тази фаза, която продължава около 18-24 месеца, е обичайно да правите секс един с друг всеки ден. И двамата изпитват необуздани емоции и трудно държат ръцете си далеч един от друг. При двойките, които са заедно от кратко време, взаимното желание обикновено е все още много силно. Ако при вас обаче ситуацията е различна, все още не трябва да се притеснявате: Честотата на секса в началото на една връзка не говори нищо за по-нататъшния ход на връзката, винаги има достатъчно други влияния, които могат да доведат до по-голямо или по-малко желание за секс!
  • Установени взаимоотношения: В тази фаза е най-важно и двамата партньори да са доволни от ситуацията. Дори ако с течение на времето честотата на секса намалее до средно един или два пъти седмично, не е нужно да се притеснявате. Това не говори нищо за качеството на връзката ви. Ако се чувствате балансирани и сексуално удовлетворени като двойка, всичко е наред. Ако обаче желанията ви се различават или сте неудовлетворени, трябва да поговорите един с друг. Винаги е най-добре да намерим нови начини заедно да разпалим стария огън! Ако като мъж се чувствате неудобно с презервативи например, това може да се дължи и на неподходящия размер на презерватива и може лесно да бъде отстранено. Понякога е достатъчно да използвате вълнуващ лубрикант по време на секс.
  • Женени двойки с деца: Ако сте женени от дълго време и вече имате деца, това също ще окаже влияние върху честотата на секса. След това 30 % от двойките правят секс средно само веднъж или два пъти седмично. 45 % дори казват, че правят секс само около веднъж седмично.

Има ли такова нещо като прекалено много секс?

Докато се чувствате добре, няма такова нещо като "твърде много" секс. Но щом това престане да бъде така, може да се окаже, че сте пристрастени към секса. Неконтролируемото желание за секс - т.нар. хиперсексуалност - от няколко години се смята за болест и може да бъде истинско мъчение за засегнатите. Те вече не могат да се наслаждават на секса и поради това често не са способни на нормална любовна връзка. Целият им живот се определя единствено от желанието да спят с някого. Партньорът често се разглежда само като средство за постигане на целта, за да се задоволи пристрастяването. В такъв случай във всички случаи трябва да се потърси професионална помощ!

Статистически данни и тяхната значимост

Винаги, когато говорим за статистически данни, бихме искали да ви подскажем нещо: В крайна сметка числата са само числа. Има много хора, които по един или друг начин се отклоняват значително от средните стойности и са напълно доволни от тях. Не е важно да сте средни или нормални, а да се чувствате добре.

Mister Size
Повече статии

Правилно поставяне на презерватив - как да го правим, без да е досадно

Прочетете сега

Приятелство+, смесване, отворена връзка и полигамия - какво е това за съвременните модели на връзка?

Прочетете сега

Без значение колко голям или малък е пенисът ми - обичам го

Прочетете сега