Skip to main content

Номинална ширина на презервативите - какво точно представлява?

Презервативите се предлагат в множество различни размери, които могат да варират значително в зависимост от продукта и производителя. За да сте сигурни, че презервативът ви приляга правилно, т.е. че не е прекалено голям или прекалено малък за най-добро усещане и оптимална безопасност, на опаковката на всички презервативи в Европейския съюз трябва да е посочена номиналната ширина на съответния презерватив.

Често обаче има много въпроси относно номиналната ширина, тъй като не винаги е ясно как номиналната ширина се отнася към размера на пениса ви или как да се изчисли правилният размер на презерватива.

По-долу ще се опитаме да отговорим на всички ваши въпроси относно номиналната ширина, която на много опаковки е посочена и като номинална ширина или стандартна ширина.

Какво представлява номиналната ширина?

Номиналната ширина на презервативите или стандартната ширина е спецификация в съответствие с международния стандарт за презервативи DIN EN ISO 4074 и следователно е ясно определена. Върху опаковките на презервативите тази информация се посочва в милиметри, например за Mister Size от 47 мм до 69 мм.

Но какво точно означава това и как се измерва? Дали това е диаметърът, обиколката или радиусът на презерватива? За съжаление няма обозначение за това, но това е половината от обиколката на презерватива в най-тясната му точка.

Ако искате да измерите, можете да сложите презерватива напълно плосък и след това да определите ширината в най-тясната точка с линийка например и ще получите номиналната ширина, защото в плосък вид имате точно половината от обиколката на презерватива.

Най-тясната точка, разбира се, е от значение само за презервативи, които не са цилиндрични и следователно са с еднаква ширина навсякъде. Освен повечето презервативи, които са цилиндрични, има и някои контурни презервативи, които са малко по-тесни под главичката, например.

Как се измерва номиналната ширина?

Както бе споменато по-горе, номиналната ширина е половината от обиколката в най-тясната точка. Най-лесният начин да измерите това е да поставите презерватива на равно място и да го разхлабите, след което да измерите ширината с линийка.

Ето една снимка, която илюстрира как можете да измерите номиналната ширина на презерватива. Поставете презерватива възможно най-плоско върху линийка и след това отчетете ширината:

Ако при измерването на ширината откриете малко отклонение, то все още е в рамките на стандарта. Според ISO 4074 ширината може да се отклонява с +/- 2 мм.

Защо измервате половината от обиколката?

Дори и в началото да звучи объркващо да се измерва точно половината от обиколката, това е най-простият и ясен метод за постигане на сравнимост на ширината на презервативите. Обикновено сме свикнали да измерваме или диаметъра, или цялата обиколка на кръгли предмети, но това често е трудна и неточна процедура поради гъвкавия материал на презервативите. Ако трябва да измерите диаметъра например, вероятно ще получите различен резултат при всяко измерване. Вижте нашите снимки:

Колко широки са стандартните презервативи?

Повечето стандартни презервативи са със стандартна ширина от 52 до 54 мм, въпреки че 54 мм често са доста големи. Презервативите, продавани като XL или XXL, обикновено започват с номинална ширина 56 мм. Особено малките презервативи са съответно по-малки от 52 мм. При много марки презервативи често ще намерите нормален презерватив и XL презерватив, който е само малко по-голям. Въпреки това, тъй като както безопасността, така и усещането ви по време на полов акт страдат от неправилния размер на презерватива, в Mister Size ще намерите презервативи с ширина от 47 мм до 69 мм.

Къде мога да намеря номиналната ширина върху опаковката?

На опаковката на презерватива обикновено ще намерите номиналната или стандартната ширина в текста на гърба на опаковката. В някои случаи обаче върху опаковката има и символ с обозначение на ширината.

Как да избера подходящия размер презерватив?

Разбира се, трудно е да измерите половината от обиколката на пениса си, какъвто е случаят с ширината на презерватива, и презервативът не трябва да е твърде хлабав. Ние от Mister Size разработихме няколко прости метода, чрез които да намерите идеалния размер на презерватива. Например можете да използвате нашето приложение, за да определите размера на презерватива си (не се изисква изтегляне), или можете да разгледате нашата статия за това как да определите правилния размер на презерватива в 4 прости стъпки.

Заключение

На пръв поглед номиналната ширина на презервативите може да изглежда малко объркваща, защото няма пряко отношение към ширината на пениса ви. Въпреки това, с нашите прости методи за измерване, можете лесно да намерите подходящия за вас размер презерватив по всяко време. Размерът на презерватива е същият като номиналната ширина, така че презерватив размер 53 има номинална ширина 53 мм. Ако на лицевата страна на опаковката е посочено само XL например, просто проверете отново опаковката и някъде ще намерите и ширината.

Mister Size
Повече статии

Секс за първи път: Съвети и информация, за да го направите красив

Прочетете сега

Какво представлява индексът на перлите - и защо презервативите са добри!

Прочетете сега

Съхранявайте правилно презервативите

Прочетете сега