Skip to main content

Алтернативи на смазка - Кой е най-добрият заместител?

Една супена лъжица зехтин може да увреди презерватива повече, отколкото 18 литра въздух, вкаран в него. Разберете защо това е така и кои популярни алтернативи на лубриканти е по-добре да останат в кухнята.

Лубрикант - Какво да правим, ако нямаме на разположение в точния момент?

Независимо дали е на силиконова или водна основа, дали е загряващ, изтръпващ или органичен - вече има широка гама от лубриканти. Независимо дали става въпрос за медицински причини или за допълнителна доза удоволствие, има подходящ за всяка нужда.

Но какво се случва, когато твърде късно осъзнаете, че добре изпитаната тубичка вече е празна? Разгледахме отблизо популярните домашни средства и алтернативи, за да намерим най-добрия заместител.

Зависи от типа секс, който правите

Орален, вагинален, анален и със или без презерватив: тези фактори влияят върху това дали дадено средство може да се използва като заместител.

Храни като мед са популярна алтернатива на лубрикант за орално задоволяване. Просто го намажете върху желаните части на тялото и сладкият вкус буквално ви приканва да се отдадете на удоволствието. Целувките и ласките се превръщат в съвсем ново любовно приключение с лакомството със златист цвят.

Обикновено медът може да се нанася върху външната интимна област както на мъжете, така и на жените без никакви проблеми. Едно египетско проучване дори установява, че смес от кисело мляко и мед може да бъде ефективна срещу вагинални гъбички.

Разбира се, не може да бъде изключена непоносимост. Ако искате да сте на сигурно място, по-добре е да използвате лубрикант с ароматизатор, защото той е специално разработен за интимната област.

Ако се стигне и до пенетративен вагинален контакт, по принцип е по-добре да оставите храната в кухнята. Това е така, защото лигавиците често реагират много чувствително на чужди вещества.

Чувствителната вагинална флора

Една от причините за това е, че вагиналните лигавици реагират силно и непредсказуемо на промените в рН. Стойността на рН е мярка, която описва относителната киселинност или алкалност на даден разтвор.

Влагалището е чувствителна среда, която зависи от естествения баланс на микроорганизмите и течностите. Здравата вагинална среда обикновено има рН от 3,8 до 4,5, което е леко киселинно.

Ако прилагате домашни средства като овлажнител или различни масла, които не са адаптирани към женската вагинална флора, те могат да променят рН и да доведат до гъбички, дразнене и инфекция. Съставки като парфюм също могат да раздразнят интимната област и да предизвикат силно парене. Това важи с особена сила за масажните масла, които не са изрично обозначени като продукти "2 в 1".

Кокосово масло като алтернатива на лубриканта

Чистото кокосово масло е изключение: то не само се понася добре, но може да се използва и за интимна грижа. Подобно на меда, кокосовото масло действа като естествено средство срещу вагинални гъбички.

Кокосовото масло може да се използва и за грижа за аналната област. По този начин то е практичен заместител на лубриканта при вагинален или анален полов акт. Все пак трябва да имате предвид, че лубрикантът ще се изхаби по-бързо, отколкото при истинския (анален) лубрикант. Освен това кокосовото масло никога не трябва да се използва с латексови презервативи, тъй като презервативите стават порести поради мазнините и маслата.

Същото важи и за млечната мазнина: и до днес някои гинеколози препоръчват използването на пестеливо количество млечна мазнина в интимната област като грижа. Следователно тя може да се използва като заместител на лубрикант. Въпреки това млечната мазнина има и много високо съдържание на мазнини, което може да бъде много вредно за латексовите презервативи.

Има ли други алтернативи на лубриканти за анален секс?

Достатъчното количество лубрикант е задължително за аналния секс, тъй като лигавиците на ануса не могат да произвеждат толкова влага, колкото тези във вагината. Сухият анален секс може да причини силна болка и дразнене на всички участници. За разлика от някои филми за възрастни, тук с малко слюнка няма да стигнете далеч, защото тя бързо изсъхва и почти не осигурява смазка.

Мазните субстанции като салатно масло и вазелин също нанасят повече вреда, отколкото полза тук. Аналните лигавици са също толкова чувствителни, колкото и вагиналните, и са склонни лесно да се инфектират.

Съществуват многобройни лубриканти, които са специално разработени за анален секс. Те обикновено имат по-дълго и по-интензивно плъзгане от обикновените лубриканти. Ето защо е препоръчително да отложите аналната авантюра и предварително да се снабдите с подходящ лубрикант.

Презервативи - Защо не мога да използвам домашни средства като кокосово масло, млечна мазнина или лосион?

Според ISO 4074 презервативът трябва да може да побере 18 литра въздух, без да се спука. Малко крем или олио няма да навредят, нали?

За съжаление, не е така! Мазните или маслени вещества като кокосово масло, зехтин, вазелин и овлажнители всъщност нанасят много вреди. За да разберете защо тези вещества са толкова опасни за презервативите, първо трябва да разберете как се изработва презервативът.

Обикновените презервативи, които не са без латекс, са изработени от естествен каучуков латекс. Той се вулканизира предварително. Това означава, че каучукът се смесва с малко сяра под налягане и топлина. По този начин се създават серни мостове, т.е. много малки съединения в материала. Химическата реакция гарантира, че материалът става мек и еластичен.

Невулканизираният каучук би имал твърда консистенция, чупи се, когато е студен, и се топи, когато е горещ. Това го прави напълно немислим като материал за автомобилни гуми, ръкавици за почистване или презервативи.

Минералните масла и смазки обаче могат да атакуват тези химически серни мостове в каучука и да нарушат структурата на материала. Това се дължи и на факта, че естественият каучук силно набъбва в минерални масла и мазнини. Ако тези мостове се разрушат, каучукът, а оттам и презервативът, стават порести и се появяват малки повреди и микропукнатини.

Между другото, тези серни мостове с течение на времето се заменят, за да се превърнат в кислородни мостове, което също уврежда каучука. Ето защо презервативите не са вечни, а обикновено издържат само около 5 години. Ултравиолетовата светлина, влагата, въздухът и други фактори на околната среда обаче могат да ускорят процеса, поради което е важно и правилното съхранение на презервативите.

Затова препоръчваме да използвате само лубрикант на водна основа за презервативи и никакви домашни средства или алтернативни продукти.

На какво трябва да обърна внимание при лубрикантния гел като цяло?

Лубрикантите всъщност са много непретенциозни, но има 3 точки, които трябва да вземете предвид:

  1. Лубрикантът може да се използва за желаната цел, т.е. ако е необходимо, той е безопасен за играчки или презервативи.
  2. Подобно на презервативите, лубрикантите трябва да се съхраняват на хладно, сухо и тъмно място. Шкафът или чекмеджето на нощното шкафче е добро място за съхранението им.
  3. Срокът на годност все още не е изтекъл. Не всички лубрикантни гелове имат такъв, но ако имат, той не трябва да се превишава.

Не разполагам с лубрикант на водна основа - мога ли да използвам презервативи с лубрикант на силиконова основа?

За съжаление, тук нещата стават подобно на химикали, защото презервативите обикновено вече са предварително покрити с лубрикант на силиконова основа. Нашите презервативи MISTER SIZE например са покрити с висококачествено, чисто силиконово масло (диметикон).

Проблемът: има различни видове силиконово масло. Ако използвате лубрикант на силиконова основа, силиконовото масло, съдържащо се в лубриканта, може да е различно от това в покритието на презерватива.

Ако комбинирате две различни силиконови масла, възниква химическа реакция, която може да направи презерватива порест. Затова лубрикантите на силиконова основа трябва да се използват с презервативи само ако съвместимостта им с латексови презервативи е ясно обозначена на опаковката.

Какво да кажем за лубрикантите на силиконова основа за секс играчки?

Лубрикантът на силиконова основа е чудесен допълнителен продукт за стъклени или пластмасови играчки. Той обаче категорично не се препоръчва за силиконови играчки, тъй като твърдият силикон на играчката и дори чистото силиконово масло са два различни материала. Когато твърдият силикон влезе в контакт със силиконовото масло, се получава и химическа реакция, която може да атакува и повреди твърдия силикон.

Това е така, защото силиконовото масло е вид разтворител за твърдия силикон и го прави крехък. Затова сте на сигурно място, ако използвате само лубриканти на водна основа за играчки.

Заключение: По-добре е да си вземете правилния лубрикант, вместо да съжалявате след това.

Експерименти в леглото: Винаги сте добре дошли да експериментирате с пози и сексуални практики, но трябва да сте внимателни, когато използвате домашни средства като лубриканти. Кремовете, готварските масла и лосионите може да направят кожата ви кадифено мека, но могат да раздразнят лигавиците в интимната област и да насърчат инфекциите.

Затова, ако даден продукт не е специално разработен за гениталиите, по-добре е да го държите далеч от тази чувствителна зона. Използването на презервативи може да бъде много опасно: маслата и мазнините предизвикват набъбване на естествения каучуков латекс, което бързо намалява неговата безопасност.

Лубрикантите вече се предлагат (почти) навсякъде: в супермаркетите, аптеките, дрогериите, бензиностанциите и онлайн магазините. Макар да е неприятно, когато се налага да отложите горещия любовен акт заради липсваща или празна тубичка, да седите в лекарския кабинет с гъбична инфекция е още по-неприятно.

Органичният лубрикант-гел MISTER SIZE като универсален талант

Особено за хората, които искат всичко да е безопасно и неусложнено, висококачественият лубрикант на водна основа като MISTER SIZE Organic Lubricant е правилният избор.

Той може да се използва с играчки и презервативи без никакви проблеми и е подходящ и за анален секс благодарение на дълготрайното си смазване. За разлика от много заместители, при него няма дразнещи съставки, химически реакции или съответствие на материалите, за които да се съобразявате - просто го сложете и нека мокрото удоволствие започне!

Mister Size Bio Gleitgel

Органичен смазочен гел MISTER SIZE

Открийте сега - Органичният смазочен гел на водна основа от Mister Size приляга идеално на презерватива, точно както презервативът приляга на вас.

Mister Size
Повече статии

Добрият секс не е задължително да бъде перфектен

Прочетете сега

Хапчето - наистина равни права по време на секс?

Прочетете сега

Презервативи и лубрикант: така сексът върви като по часовник

Прочетете сега