Skip to main content

Спермицид и презервативи

В света на контрацепцията има многобройни възможности - от хормонални до бариерни методи. Един често обсъждан подход е използването на спермициди. Тези химически вещества са предназначени да потискат подвижността на сперматозоидите и по този начин да намалят вероятността от забременяване. Доколко обаче те са наистина безопасни и има ли евентуално по-добри алтернативи? В тази публикация в блога разглеждаме спермицидите, техните потенциални странични ефекти и защо добре прилягащите презервативи с подходящ размер са надеждна и по-добра алтернатива.

Спермицидите на фокус

Спермицидите са химически вещества като ноноксинол-9, които се предлагат под формата на гелове, кремове, пяна или свещички. Основната им цел е да влошат подвижността на сперматозоидите или да ги убият и по този начин да предотвратят оплождането. В някои случаи се предлагат и продукти, които се основават на създаването на особено кисела среда във влагалището и по този начин чисто влошават подвижността на сперматозоидите. По дефиниция това не е истински спермицид, тъй като не убива сперматозоидите. Тези продукти могат да се намерят например под формата на гелове, съдържащи лимонена или млечна киселина.

Въпреки че са лесно достъпни като контрацептивно средство, спермицидите имат някои потенциални недостатъци. Например, когато се използват самостоятелно, те имат само индекс на Пърл от 3-21, което означава, че между 3 и 21% от жените ще забременеят в рамките на една година, въпреки че използват спермициди. Спермицидите имат и потенциални странични ефекти.

Странични ефекти и недостатъци на спермицидите

  1. Дразнене и алергии: Някои хора могат да бъдат чувствителни към химикалите, съдържащи се в спермицидите, което може да доведе до дразнене или алергични реакции във вагиналната област.

  2. Необходимост от честа употреба: Спермицидите трябва да се използват непосредствено преди полов акт, което потенциално може да попречи на спонтанната интимност.

  3. Несигурност при неправилна употреба: Ефективността на спермицидите може да намалее, ако те не се прилагат правилно. Това крие риск от нежелана бременност.

  4. Липса на защита срещу болести, предавани по полов път: Спермицидите не предпазват от ХИВ/СПИН и други болести, предавани по полов път.

  5. Ниска ефективност: Ако спермицидите се използват като единствено контрацептивно средство, надеждността им за съжаление е ниска, обикновено трябва да се използва и бариерен метод, например диафрагма.

По-добрият избор: Подходящи презервативи с подходящ размер

Въпреки че спермицидите могат да бъдат вариант, има проста и надеждна алтернатива: презервативи с подходящ размер. Ето някои причини, поради които добре прилягащите презервативи с подходящ размер са по-добър избор от използването на спермицид:

  1. Защита от полово предавани болести: Презервативите не само осигуряват ефективна бариера срещу сперматозоидите, но и предпазват от полово предавани инфекции.

  2. Без химически странични ефекти: За разлика от спермицидите, презервативите не съдържат химически вещества, които могат да предизвикат дразнене или алергични реакции.

  3. Лесни за употреба: Презервативите могат да се поставят предварително, което не пречи на спонтанната интимност. Те също така са лесни за употреба и не изискват сложни инструкции.

  4. Разнообразие от размери и материали: Презервативите се предлагат в различни размери, за да отговарят на индивидуалните нужди. Добре прилягащият презерватив намалява риска от изплъзване или скъсване и осигурява добро усещане по време на сексуалния акт.

Важно е също така да се знае, че ако трябва да се използват заедно презервативи и спермициди, това често не е препоръчително, тъй като много спермициди не са одобрени за употреба с презервативи, защото могат да атакуват материала на презервативите и в крайна сметка да ги направят по-малко безопасни.

Заключение

Спермицидите могат да бъдат вариант за някои хора, но потенциалните им странични ефекти и несигурността на употребата им не ги правят идеален избор за всеки. Добре прилягащите презервативи с подходящ размер предлагат безопасна, ефективна и неусложнена алтернатива. При избора на контрацептив е важно да се вземат предвид индивидуалните нужди и предпочитания. В крайна сметка безопасността е от първостепенно значение и подходящите презервативи могат да осигурят надеждно решение за двойките, които искат да се предпазят както от нежелана бременност, така и от инфекции, предавани по полов път. Ако презервативът приляга и се използва правилно, презервативите предлагат по-голяма защита срещу нежелана бременност от спермицида, така че използването на спермицид не е необходимо.

Mister Size
Повече статии

Как можете да се предпазите от болести, предавани по полов път?

Прочетете сега

Контрацептивни методи за мъже: Налични са тези нови и стари методи

Прочетете сега

Увеличаване на потентността като мъж, как да подобрите потентността си

Прочетете сега