Skip to main content

Презервативът измества противозачатъчното хапче като контрацептив номер едно в Германия

Времената се променят, дори когато става дума за контрацепция. Според неотдавнашна публикация от 16.11.2023 г. на Федералния център за здравно образование (BZgA ) актуалните данни от повторното представително проучване на контрацептивното поведение на възрастните в Германия през 2023 г. показват, че презервативът е изместил противозачатъчното хапче като предпочитано контрацептивно средство в Германия.

Хапчето губи популярност

Употребата на хапчето е в процес на намаляване. През 2023 г. само 38% от анкетираните все още използват този хормонален контрацептив в сравнение с 55% през 2007 г. Основната промяна се изразява във факта, че сега презервативът се използва по-често от хапчето за контрацепция за първи път от 2007 г. насам (дял от 53%). Тази промяна в контрацептивното поведение се основава на все по-критичното отношение към хормоналните контрацептивни методи. Всички останали контрацептивни методи играят роля само за малка част от населението.

Все по-критично отношение към хормоналната контрацепция

Приемането на хормоналните контрацептивни методи намалява. 61% от жените и мъжете смятат, че хормоналната контрацепция има отрицателно въздействие върху тялото и психиката им. За сравнение, през 2018 г. само 48 процента са били съгласни с това твърдение. За общо отхвърляне на хапчетата или хормоналната контрацепция съобщават 15 процента от жените, използващи контрацепция, в сравнение със само 1 процент преди дванадесет години.

Критичното отношение на младите хора към хормоните е особено поразително. Делът на употребяващите хапчета сред 18-29-годишните е спаднал от 72 на 46 процента за дванадесет години. В същото време 18 процента от тази възрастова група вече използват контрацептивни методи като вътрематочната спирала, в сравнение с 3 процента през 2011 г.

Фокус върху поносимостта и надеждността

Проучването показва, че за 39 процента от сексуално активните възрастни надеждността, а за 30 процента - лесната употреба, са решаващи критерии при избора на контрацептивен метод. Добрата поносимост става все по-важна за 25 процента.

Разходите играят важна роля

За 19 процента от всички жени и мъже цената на контрацептива е важен фактор. Особено жените (30 процента), младите респонденти (34 процента) и хората с ниски доходи (39 процента) потвърждават значението на разходите.

Добре информирани благодарение на различни източници

Анкетираните се чувстват добре информирани: 94 процента от хората на възраст между 18 и 49 години смятат, че са "много добре" или "добре" информирани за своите контрацептиви. Гинекологичният съвет остава най-важният източник на информация за жените - 73 процента. Интересно е, че за първи път уебсайтовете са най-често посочваният източник на информация за мъжете. Ние в Mister Size също се опитваме да дадем своя принос с нашия блог за презервативи, за да предоставим още повече и по-добра информация за контрацепцията и презервативите.

Защита от болести, предавани по полов път

Тъй като настоящите данни за съжаление показват, че болестите, предавани по полов път, се увеличават, увеличената употреба на презервативи е добър знак за обръщане на тази тенденция. За разлика от противозачатъчното хапче, презервативът осигурява надеждна защита срещу болести, предавани по полов път, и следователно е леснодостъпно, надеждно и евтино контрацептивно средство без страничните ефекти на хормоните.

Заключение

Контрацептивният пейзаж в Германия се променя. Критичното отношение към хормоналните контрацептивни методи води до това, че презервативът измества хапчето като контрацептив номер едно. Поносимостта, надеждността и лесната употреба са в центъра на избора на контрацептиви. Възможността за получаване на информация чрез интернет става все по-важна. С подходящия презерватив от Mister в индивидуалния ви размер забавлението и усещането също не са пренебрегнати, така че презервативите нито са прекалено стегнати, нито се изплъзват и можете да се наслаждавате на сексуалния контакт без никакви притеснения.

Определете своя размер презерватив сега

Купете директно презервативи

Mister Size
Повече статии

Секс за първи път: Съвети и информация, за да го направите красив

Прочетете сега

Какво представлява индексът на перлите - и защо презервативите са добри!

Прочетете сега

Съхранявайте правилно презервативите

Прочетете сега