Skip to main content

Световен ден за борба със СПИН: невидимата опасност от болести, предавани по полов път

Това е тиха епидемия - с тези думи Световната здравна организация описва сегашния брой на случаите на полово предавани инфекции и болести, предавани по полов път. Не е неоправдано: Според Института "Робърт Кох" всяка година повече от половин милион души в Европа се заразяват с болести, предавани по полов път, но много от тях първоначално не разбират, че са заразени.

Невидимата опасност

Причината за това е простият факт, че някои болести, предавани по полов път, първоначално протичат безсимптомно и поради това могат да се разпространят незабелязано. Институтът "Роберт Кох" подчертава, че около 10 % от новите случаи на заразяване с ХИВ остават дълго време неоткрити.

В зависимост от болестта, предавана по полов път, инфекцията може да доведе до сериозни здравословни проблеми като безплодие, чернодробна цироза и рак. Според Федералния център за здравно образование е необходимо повече образование, за да се ограничи разпространението на болестите, предавани по полов път.

Важно и правилно: Световен ден за борба със СПИН на 1 декември

Световният ден за борба със СПИН на 1 декември е отличен пример за успешно образование. Откакто е учреден от СЗО през 1988 г., правителствата, здравните организации и неправителствените организации по света използват този ден, за да привлекат вниманието към проблемите на ХИВ/СПИН и да покажат солидарност. Денят насърчава разбирането и засилва мерките за превенция. В допълнение към редовното тестване, особено се подчертава значението на презервативите като ефективно средство за защита срещу предаването на ХИВ и други полово предавани инфекции.

Презервативите могат да предпазят

Защитният механизъм на презервативите е колкото прост, толкова и гениален: презервативите образуват бариера между телесните течности, които могат да предадат болести, предавани по полов път. Независимо дали става въпрос за сифилис, гонорея или ХИВ - използването на презервативи значително намалява риска от заразяване. Те предпазват не само от сериозни здравословни проблеми, но и от емоционалния стрес, който може да съпътства диагностицирането на полово предавана болест.

В допълнение към безспорните си ползи за здравето презервативите са изключително удобни за употреба. Те са леснодостъпни, предлагат се без лекарско предписание и не изискват сложно приложение. В света на контрацепцията презервативите са най-доброто междинно решение, което осигурява едновременно безопасност и интимност.

Въпреки че по последни данни презервативите са най-често използваното контрацептивно средство в Германия, понастоящем процентът на използване е едва 53 %, което оставя възможност за по-нататъшно увеличаване.

Защо мнозина не използват презервативи

Проблемът: Въпреки своите предимства презервативите все още се посрещат с резерви в обществото, особено по отношение на възприемания им имидж на убиец на похотта. Някои мъже дори се оплакват от проблеми с ерекцията. Обикновено това не са оправдания, тъй като няколко проучвания показват, че около 50 % от мъжете смятат, че презервативите със стандартен размер не пасват, т.е. те са твърде големи или твърде малки.

Ако са твърде хлабави (засяга около 10%), те могат да се изхлузят или да изтекат след еякулация. Ако са твърде тесни (засяга около 40%), те се разгъват трудно, причиняват изтръпване и могат да се скъсат по-лесно. Това означава, че лошо прилягащият презерватив не само влошава усещането за удоволствие, но и безопасната защита срещу болести, предавани по полов път.

МАЛЪК РАЗМЕР: 7 размера за повече сигурност и истинско усещане

За да отговори на това предизвикателство, MISTER SIZE предлага селекция от презервативи в седем различни размера, придружени от няколко метода за измерване, за да се определи правилният размер. Нашето приложение улеснява оценката на идеалния размер, без да е необходимо изтегляне или регистрация, като помага да се съчетаят приятните моменти с ефективна контрацепция. MISTER SIZE също така участва активно в работата със социални организации като ProFamilia и AIDS-Hilfe, за да намали още повече разпространението на болести, предавани по полов път, като препоръчва презервативи, които пасват и се усещат правилно.

Mister Size
Повече статии

Как можете да се предпазите от болести, предавани по полов път?

Прочетете сега

Контрацептивни методи за мъже: Налични са тези нови и стари методи

Прочетете сега

Увеличаване на потентността като мъж, как да подобрите потентността си

Прочетете сега