Skip to main content

Еректилна дисфункция: причини и причини за еректилна дисфункция

Еректилната дисфункция (ЕД) може да бъде много мъчителна за много мъже. Разберете какво представлява еректилната дисфункция, какви са причините за нея, как се диагностицира и лекува, както и друга полезна информация и съвети в тази статия.

Прочетете я сега, за да научите всичко, което трябва да знаете по темата.

Какво представлява еректилната дисфункция (ЕД)?

Еректилната дисфункция означава, че мъжът не може да получи ерекция в продължение на няколко месеца или не може да я поддържа достатъчно дълго.

Синоними на еректилна дисфункция

  • Еректилна дисфункция
  • Разстройство на потентността
  • Импотентност

Важно е да се отбележи, че импотентността може да се използва като синоним на еректилна дисфункция (impotentia coeundi) и на невъзможност за зачеване (impotentia generandi). Затова винаги трябва да се определя в какъв контекст се отнася импотентността.

Какво причинява еректилната дисфункция?

Има много възможни причини за еректилна дисфункция, тъй като за да се получи ерекция, нервите, кръвоносните съдове и хормоните трябва да работят заедно. Ако едно или повече от тези неща не работят заедно или ако са повлияни от неправилни презервативи, това може да доведе до еректилна дисфункция.

Освен това психологическото ни състояние и общият ни начин на живот също играят важна роля, защото ако психически не сме в състояние да изпитваме удоволствие, ерекцията няма да се случи.

Психологически причини за проблеми с потентността

Психологическите причини за проблеми с потентността могат да бъдат прекомерен стрес, притеснения, вътрешен или външен натиск за изпълнение и заболявания като депресия и тревожност. Преживяването на травматични и други важни житейски събития, както и пристрастяването към порнографията също могат да причинят еректилна дисфункция.

Особено при по-младите, иначе здрави мъже, тези неща могат да бъдат (временни) отключващи фактори.

Физически причини за еректилна дисфункция

Както е описано по-горе, има различни телесни функции, които трябва да работят, за да се появи ерекция. Можете да прочетете за това как те могат да бъдат засегнати тук.

Хронични заболявания, които могат да доведат до еректилна дисфункция

Диабетът, високото кръвно налягане, хроничните сърдечносъдови заболявания и други хронични заболявания, които засягат кръвоносните съдове, могат да доведат до еректилна дисфункция.

Съдови причини за еректилна дисфункция

Атеросклерозата и други заболявания, които засягат и увреждат кръвоносните съдове, могат да доведат до еректилна дисфункция, тъй като засягат притока на кръв към члена.

Еректилна дисфункция, причинена от хормонални нарушения

Те включват недостиг на тестостерон, нарушения на щитовидната жлеза, хиперпролактинемия и други хормонални проблеми.

Неврологични причини за еректилна дисфункция

Ако нервните пътища и предаването на информация към или от мозъка са нарушени, също може да се появи еректилна дисфункция. Причините за това могат да включват множествена склероза или диабетна невропатия.

Други заболявания и проблеми, които могат да доведат до еректилна дисфункция

В допълнение към заболяванията, еректилната дисфункция може да бъде причинена и от редица други фактори. Те включват неуспешна операция на таза, увеличена простата или травми на гръбначния мозък.

Дори продължителният натиск върху нервите и съдовете в областта на гениталиите, какъвто може да възникне при каране на велосипед на изключително дълги разстояния, може да доведе до еректилна дисфункция.

Импотентност вследствие на медикаменти

Някои лекарства също могат да причинят еректилна дисфункция. Те включват например антихипертензивни средства, някои диуретици и антиандрогени, както и различни психотропни лекарства.

Разясненията с лекаря или прегледът на листовката могат да дадат информация тук.

Еректилна дисфункция, дължаща се на презервативи

Друга причина за еректилна дисфункция, която често се пренебрегва, е неправилният размер на презерватива. Твърде малките презервативи не само са много неудобни, но и възпрепятстват притока на кръв, което може да доведе до бърза загуба на ерекция.

Освен това неправилният размер на презерватива може да доведе и до по-бързото му скъсване, което води до нежелана бременност и разпространение на болести, предавани по полов път.

Ето защо е изключително важно да използвате правилния размер презервативи.

Влияние на начина на живот върху потентността

В допълнение към всички точки, споменати по-горе, общият ви начин на живот също оказва голямо влияние върху вашата потентност. Твърде малкото физически упражнения, злоупотребата с наркотици или алкохол, многото бърза храна или силно преработената храна като цяло, липсата на баланс в работата и общата неудовлетвореност от живота ви могат да окажат влияние върху вашата потентност.

Затова балансираното хранене, редовните физически упражнения и добрият баланс между работата и личния живот са полезни в много отношения.

Съществуват и някои храни, за които се смята, че насърчават естественото производство на тестостерон и следователно потентността, прочетете повече за тях тук.

Как се диагностицира еректилната дисфункция?

Ако не сте имали ерекция в продължение на няколко месеца или не можете да я поддържате достатъчно дълго време, си струва да посетите лекар.

Съществуват няколко начина за диагностициране на еректилна дисфункция и други потенциални причини. Лекарят ще прегледа предишната ви медицинска история, ще направи кръвни изследвания и ще зададе общи въпроси за живота ви и други симптоми.

Така ще се изясни дали предишни заболявания, наранявания, операции, лекарства или други житейски обстоятелства са причина за еректилната дисфункция.

При кръвен тест например се измерва нивото на тестостерона, за да се изключи хормонално разстройство. Освен това могат да се направят допълнителни тестове, за да се изследва евентуално увреждане на нервите или функцията на еректилната тъкан. Използват се например слаби електрически импулси или инжекционни тестове.

В лабораторията за сън могат да се измерват и спонтанните нощни ерекции. Ако всички физически тестове са без забележки, това може да означава психологически причини за проблемите с потентността.

Важен показател: проблеми с ерекцията и здравето на сърцето

По-малко позната, но все по-често обект на здравни изследвания, е връзката между еректилната дисфункция и здравето на сърцето при мъжете. Изследванията, по-специално проучване от 2018 г. в Journal of the American Heart Association, показват ясна връзка между еректилната дисфункция и повишения риск от сърдечни пристъпи. Ето защо еректилната дисфункция може да се разглежда като система за ранно предупреждение за възможни сърдечносъдови заболявания.

За мъжете това означава, че постоянната еректилна дисфункция (за период от поне 6 месеца) е не само сигнал за възможни съдови проблеми, но може да бъде и причина за безпокойство за здравето на сърцето. Препоръчително е мъжете с постоянни еректилни проблеми да потърсят лекарски съвет не само за подобряване на сексуалното здраве, но и за наблюдение и защита на сърдечното здраве на ранен етап. Посещението при уролог и, ако е необходимо, изследването на кръвотока в пениса могат да бъдат важни стъпки както за изясняване на причините за проблемите с ерекцията, така и за проверка на здравето на сърцето.

Тази информация допринася за разбирането на сложността и взаимосвързаността на мъжкото здраве и подчертава значението на цялостния подход към диагностиката и лечението на еректилната дисфункция.

Как се лекуват еректилните дисфункции?

Начинът на лечение на еректилната дисфункция винаги зависи от основната причина. Ако има психологически причини за разстройството, например, посещенията при психиатър или промените в общия начин на живот могат да осигурят облекчение.

Ако има физически причини за разстройството на ерекцията, тогава съществуват различни методи за лечение. Те включват лечение с:

  • Медикаменти, като тестостерон, виагра или терапия с автоинжекции.
  • Избор на други лекарства, за съществуващи състояния
  • Механични помощни средства, като вакуумни помпи или имплантиране на силиконови възглавнички
  • Медицински седалки за хора, които карат много велосипеди
  • Тренировки за тазовото дъно
  • Диети за повишаване на потентността и тестостерона
  • Мерки за отказване от цигари, алкохол и други наркотици
  • Програми за подобряване на спортните и умствените постижения, както и на хранителните навици или намаляване на стреса
  • Терапия с ударни вълни за целенасочено подобряване на притока на кръв

Как може да се предотврати еректилната дисфункция?

Най-ефективният начин за избягване на еректилната дисфункция е воденето на здравословен и балансиран начин на живот. Колкото по-здрави са тялото и умът ви, толкова по-добре е за цялостния ви живот и, разбира се, за вашата потентност.

Уверете се, че имате достатъчно физически упражнения и сън, яжте много пълноценни, естествени храни и сведете стреса до минимум. Избягвайте употребата на наркотици и други упойващи вещества като алкохол или цигари и ограничете консумацията на порнография.

Как мъжете с еректилна дисфункция могат да правят секс?

Наличието на ерекция за секс може да бъде полезно, но не е задължително, за да могат мъжете да се радват на пълноценен сексуален живот. Това е така, защото има много други начини, по които сексуалността и сексът могат да се изживеят от мъжете с нарушения в потентността.

Един от най-популярните и красиви начини е бавният секс. За бавния секс не е необходима ерекция и освен това той помага да се прогони преследването на оргазъм от спалнята. Ето защо той е отличен и за мъже без еректилна дисфункция.

Освен това секс терапията може да ви помогне да изработите правилните очаквания и така да отворите пространство за нов вид сексуален живот.

Заключение - причини и основания за еректилна дисфункция

Причините за еректилната дисфункция са толкова многобройни, колкото са и преживяванията, които можем да имаме в самия живот. Това е така, защото цялата нервна и съдова система, както и общото ни здравословно и психологическо състояние играят важна роля.

Дори и причините за еректилната дисфункция да не са винаги под наш контрол, можем активно да помогнем за предотвратяването на еректилната дисфункция, като водим възможно най-здравословен и балансиран начин на живот.

Във всеки случай еректилната дисфункция днес обикновено може да се лекува добре и дори при нарушенията е възможен пълноценен сексуален живот за засегнатите мъже.

Ако искате да научите повече за това как можете да увеличите и подобрите потентността си като мъж, написахме подробна статия по темата.

Увеличаване на потентността като мъж

Mister Size
Повече статии

Добрият секс не е задължително да бъде перфектен

Прочетете сега

Хапчето - наистина правилният начин за постигане на равенство в секса?

Прочетете сега

Презервативи и лубрикант - за да върви сексът като по вода

Прочетете сега