Skip to main content

Скритите рискове на евтините продукти - не само на презервативите

В днешния глобализиран свят достъпът до продукти от всички краища на света е по-лесен от всякога. Платформи от Китай като Temu, AliExpress и Shein направиха революция в онлайн пазаруването, предлагайки широка гама от продукти на много достъпни цени. Според проучване на компанията за пазарни проучвания Appinio, към януари 2024 г. 26% от германците на възраст между 16 и 65 години вече са купили нещо от Temu. В момента в Германия пристигат около 200 000 пратки от Китай всеки ден.

Някои от тези продукти включват презервативи, които са продукти, които трябва да бъдат одобрени като медицински изделия в Европа и тествани за безопасност, за да предлагат оптимална защита не само срещу нежелана бременност, но и срещу болести, предавани по полов път. Изгодните цени обаче винаги повдигат въпроси относно качеството и безопасността на тези продукти. В тази публикация в блога се разглеждат потенциалните рискове, свързани с купуването на евтини продукти, особено презервативи от Далечния изток, и се дават препоръки как можете да се предпазите.

Опасения относно качеството и безопасността

Основните опасения при покупката на евтини продукти, особено презервативи, не трябва да бъдат само цената, а качеството и безопасността. Презервативите се използват не само за предпазване от забременяване, но и за предпазване от инфекции, предавани по полов път (ИППП). Ефективността на презервативите обаче зависи до голяма степен от тяхното качество. Проучванията* показват, че презервативите, които не отговарят на международните, американските или европейските стандарти за качество, са с по-висок риск от разкъсване и протичане, което значително намалява защитата.

Много продукти от особено евтини търговци на дребно в Далечния изток също могат да бъдат много добри или да имат добро съотношение между цена и качество. Въпреки това презервативите имат повишени изисквания за безопасност, които невинаги можете да разпознаете от пръв поглед дали продуктът отговаря на тях. При презервативите и другите интимни продукти, като например секс играчките и личните лубриканти, също е важно да се помни, че те влизат в контакт с тялото и че материалите понякога са по-замърсени с вредни вещества, отколкото ни се иска. При електронните секс играчки съществува и въпросът за електрическата безопасност, която може да не се тества толкова стриктно, колкото в Европа например.

Как работят платформите за електронна търговия от Китай?

Платформи като Temu, AliExpress и Shein са известни с ниските си цени. Тези ниски разходи често се постигат чрез производство в страни с по-ниски производствени разходи. Продуктите често се закупуват от платформите директно от производителя в големи количества или дори се произвеждат директно от производителя само при поръчка и се изпращат директно на клиента. По този начин дори се спестяват разходи за съхранение и транспорт. Продуктите обикновено пристигат в Европа със специално наети самолети и след това се предават на местните служби за доставка на пратки. При потока от пратки, които сега пристигат в Европа всеки ден, митническите служби могат да ги проверяват само на случаен принцип и поради това не могат да гарантират, че всички опасни продукти са сортирани или че всички необходими данъци са платени в страните на местоназначение. Така че, ако поръчате презервативи в Азия, те трябва да преминат през митницата, но това не осигурява проверка, която да ви даде сигурност, че опасните продукти са сортирани, защото не всяка пратка може да бъде проверена.

Презервативи, които се произвеждат в Азия:

Всъщност повечето презервативи вече се произвеждат в Азия, дори тези, които можете да си купите в Европа и Северна Америка от реномирани марки. Въпреки това често има значителни разлики в качеството. В Европа например за презервативите се прилагат строги правила, тъй като те трябва да бъдат одобрени като медицинско изделие. В този случай това се отнася и за производството в Азия. Следователно презервативите, произведени за Европа, трябва да отговарят на всички изисквания на Закона за медицинските изделия. Фабриките трябва да преминат през много строги сертификати и всеки презерватив се тества индивидуално. За Европа например има съответен стандарт ISO, на който трябва да отговарят презервативите: DIN EN ISO 4074

Защо обаче презервативите се произвеждат предимно в Азия? Просто защото суровините растат там. Презервативите се произвеждат от естествен каучуков латекс, който се получава от сока на каучуковото дърво. Те обикновено се отглеждат в Южна Америка или Югоизточна Азия. Основните страни, в които се отглеждат, са Тайланд, Индонезия и Малайзия. Като произвеждаме на място, ние от Mister Size даваме възможност на местното население да участва във веригата за създаване на стойност на своите суровини, а не просто да продава суровините евтино в Европа.

За какво трябва да внимавате

Ако искате да си купите презервативи онлайн, трябва да обърнете внимание на следното:

  • Местни магазини: В магазините от ЕС или дори от вашата страна трябва да сте напълно сигурни, че продуктите отговарят на съответните местни изисквания за качество, тъй като те също подлежат на съответния пазарен надзор в страните и съответно имат право да продават само разрешени медицински продукти. Разбира се, както и в други сектори, може да има един или два магазина, които заобикалят разпоредбите, или дори фалшиви магазини.
  • Оценки на продавачите: Проверете оценките и отзивите на други купувачи относно качеството на продукта и надеждността на продавача.
  • Описания на продуктите: Бъдете предпазливи по отношение на неясни или неадекватни описания на продуктите. Реномираните продукти обикновено съдържат подробна информация за материалите и характеристиките на продукта.
  • Политика за връщане: Проверете политиката за връщане на продавача. Удобната за клиентите политика за връщане може да бъде показател за надеждността на продавача.
  • Проверете уебсайта на марката: Ако избраната от вас марка презервативи има собствен уебсайт, обикновено можете да го намерите много лесно чрез търсене в интернет и да научите повече за продукта, а често и за препоръчителните места за продажба. Можете да намерите подробна информация за нашите презервативи и връзки към избрани магазини директно в собствения ни раздел Mister Size Shop.
  • Бъдете критични: Трябва да сте критични към изключително ниските цени, които често са за сметка на качеството на продукта. Презервативите също са били фалшифицирани.

Закупуването на евтини продукти чрез платформи като Temu, AliExpress, Shein или други търговци на дребно от Далечния изток крие потенциални рискове по отношение на качеството и безопасността. Тези рискове обаче могат да бъдат сведени до минимум чрез внимателна проверка на информацията за продукта и оценките на продавачите. Изключително важно е вие, като потребител на презервативи, да поемете отговорност и да се уверите, че продуктите, които купувате, са не само на добра цена, но и безопасни и ефективни. В крайна сметка решението е ваше, но информираният избор може да ви помогне да защитите здравето и безопасността си.

Как да спестявате пари за презервативи по безопасен начин

След като сте открили своя размер презервативи, препоръчваме да закупите насипна опаковка, за да спестите от цената на един презерватив. Срокът на годност на презервативите е няколко години след производството им и обикновено няма нищо лошо да се купуват презервативи за типична употреба от 1 или дори 2 години. Тъй като всеки естествено има много индивидуално потребление на презервативи, Mister Size предлага допълнителни различни размери на опаковките - от опаковка от 3 броя за изпробване, през опаковка от 10 броя, до насипни опаковки с 36 презерватива или от 2024 г. също в пакет със 100 презерватива.

Към магазина на Mister Size

Презервативи на почивка

Ако отивате на почивка в Далечния изток, Африка или Южна Америка например, най-добре е предварително да разберете дали трябва да вземете презервативи със себе си, тъй като качеството на предлаганите на място презервативи може (но не е задължително) да бъде значително по-лошо, отколкото в Европа или Северна Америка например. Преди няколко години имаше истински скандали с местни презервативи в някои страни, например във Виетнам* или в Африка*, с много лошо качество и следователно със значително повишен риск от нежелана бременност и предаване на болести. Можете бързо да намерите подходящи примери с търсене в Google, например, или да разгледате връзките в долната част на тази страница в раздела ни за референции.

Mister Size
Повече статии

Секс за първи път: Съвети и информация, за да го направите красив

Прочетете сега

Какво представлява индексът на перлите - и защо презервативите са добри!

Прочетете сега

Съхранявайте правилно презервативите

Прочетете сега