Skip to main content

Откога съществуват презервативите? - История на контрацепцията

Контрацептивите, като презерватива, имат дълга и интересна история, която се простира назад във вековете. Сред многото методи, които са били разработени с течение на времето, презервативът заема специално място. В тази статия ще разгледаме произхода и развитието на презервативите - едни от най-старите контрацептиви в света.

Древното начало

Историята на презервативите може да се проследи още в древността, като на някои статуи в Древен Египет например вече ясно се виждат "облечени" пениси. Още по-ранни данни има от Франция, където са открити обвити пениси върху рисунки на голяма височина в Лес Комбарел. Рисунките са на възраст около 14 000 години. Тогавашните презервативи обаче не са били изработени от латекс или каучук, каквито ги познаваме днес, а от животински или растителни материали като черва или плат. Тези ранни форми не са били непременно използвани като контрацептиви, а обикновено са имали ритуална или медицинска цел, били са предназначени за предпазване от болести или в битка, или са били просто бижута или символи на статуса.

Цар Минос - предполагаемият първи потребител на презервативи?

Критският цар Минос често се смята за един от първите документирани потребители на презервативи. Според гръцката легенда той предпазил съпругата си Пасифае, като използвал вид презерватив, направен от кози мехур, тъй като според преданието първото му изпускане било фатално.

Предполага се, че в древността животинският мехур често е бил използван за контрацепция, най-малкото като защита срещу болести, предавани по полов път. За да се повиши устойчивостта на мъжа, са се използвали обвивки, изработени от различни материали, включително кожа, метал, листа и слама.

Въпреки това ефективността на тези методи като контрацептиви е била ограничена и разпространението им със сигурност е било ограничено до определени региони. В същото време като контрацептиви за жените се препоръчвали растителни вещества, листа, масла и дори необичайни субстанции като крокодилски изпражнения.

Напредъкът през късното Средновековие и Ренесанса

През Средновековието употребата на презервативи в Европа се разглежда не само като защита от нежелана бременност, но и като защита от болести, предавани по полов път. По това време презервативите се изработват от различни материали, като например животински черва, лен или коприна, и се обработват с различни вещества, за да се повиши ефективността им.

Особено сифилисът е бил ужасяваща болест през XVI в. и е дал идеята на италианския лекар Фалопио да използва ленени торбички, напоени с течност, върху пениса по време на полов акт, за да се предпази от болестта.

През XVII в. един английски придворен лекар, останал в историята като "д-р Кондом", дори бил посветен в рицарство заради идеята да използва овнешки черва.

Произход на думата презерватив

Дори лингвистите не са единодушни как се е появила думата (Condom на английски език). Един от възможните източници е лекар от XVII в., който е практикувал в двора на английския крал Чарлз II и за когото се твърди, че е препоръчвал овнешки черва за предпазване от болести и контрацепция. Точното име обаче, дали наистина се е казвал "д-р Кондом" или евентуално "д-р Контон", остава неясно и не е доказано по безспорен начин.

Една алтернативна теория се отнася до градчето Кондом в Югозападна Франция, което може да е свързано с формирането на термина. Други експерти в крайна сметка извеждат термина от латинските думи "cum" (с) и "domus" (къща, купол, покрив). Въпреки интензивните изследвания произходът на термина остава неясен, както е отбелязано в съответните речници под статията "condom".

XVIII век и Казанова

Известният Джакомо Казанова е бил страстен ползвател на презервативи през XVIII век. Той се прочува с това, че използва любовни обвивки, вероятно направени от животински черва, за своите развратни удоволствия. Въпреки че по това време презервативите вече са били широко разпространени, те все още са се изработвали ръчно и са били съответно скъпи.

Идеята да се изхвърлят презервативите след употреба е била немислима по онова време! Вместо това гилзите се използвали няколко пъти, като междувременно се почиствали, изсушавали и омекотявали с масло и трици. Ако е било необходимо, те дори са били поправяни с трайни материали като костно лепило и животински черва.

Луксозната версия на презерватива по онова време е била подплатена с кадифе и коприна.

Пробивът през XIX в.

Преломният момент за презерватива настъпва в средата на XIX в., когато Чарлз Гудиър разработва техниката за вулканизация на каучука от растителен сок. Това нововъведение прави възможно използването на каучуковия латекс (гума) като еластичен и водоустойчив материал - не само за автомобилни гуми, но и за презервативи. През 1855 г. Гудиър представя на света първия гумен презерватив, който е пуснат на пазара през 1870 г. Благодарение на вулканизацията започва масовото производство на презервативи във фабрики, което ги прави по-качествени и значително по-евтини от преди.

Известният писател Джордж Бърнард Шоу определя този гумен презерватив като най-важното изобретение на XIX век. Презервативът на Гудиър е с дебелина на стената 1-2 мм (в сравнение с днешния стандарт от 0,06 мм) и има надлъжен шев.

ХХ век и Джулиъс Фром - крайъгълният камък на днешния презерватив

През 1912 г. Юлиус Фром предлага пионерско изобретение, което оказва трайно влияние върху историята на производството на презервативи. Чрез потапяне на стъклена колба в латексов разтвор той разработва иновативен метод за производство на презервативи. Резултатът от този процес е тънък като вафла презерватив с резервоар, който повишава безопасността и комфорта по време на употреба, при това без дразнещи шевове.

Юлиус Фром прави още една стъпка напред и скоро след това въвежда автоматизираното производство на презервативи. Тази автоматизация не само революционизира скоростта на производство, но и допринесе за последователността и качеството на произвежданите презервативи. Машинното производство дава възможност за производство на презервативи в по-голям мащаб и с точна възпроизводимост, което увеличава достъпността на този важен контрацептив за населението.

21-ви век - настоящото състояние на развитието на презервативите и въвеждането на размери на презервативите

Днес презервативите все още се произвеждат на стъклени колби, както е изобретил Юлиус Фром. Междувременно обаче съществуват множество форми, цветове, ароматизирани презервативи, различни дебелини на стените, както и различни размери презервативи. Презервативите са се превърнали и в утвърдено контрацептивно средство, като само в Германия през 2000 г. са продадени над 200 милиона презерватива. До 2023 г. презервативът ще измести всички останали контрацептивни методи като метод номер едно, поне в Германия.

След това идеята за перфектно прилягащи презервативи се разраства от 2001 г. нататък, като значително влияние оказва и Ян Винценц Краузе, изобретателят на презервативите MISTER SIZE, чиято пълна история можете да намерите тук: Историята на MISTER SIZE - Визията за перфектно прилягащи презервативи

Безопасността на презервативите сега също е много висока, когато се използва правилният размер и правилното приложение. Това със сигурност се дължи и на факта, че презервативите вече подлежат на строг контрол на качеството и са официално одобрен медицински продукт. Поради това те осигуряват надеждна защита срещу болести, предавани по полов път, и нежелана бременност.

Заключение

Историята на презервативите се характеризира с непрекъснато развитие и усъвършенстване. От древния си произход до съвременните високотехнологични версии презервативите са изминали дълъг път. В днешно време те са не само ефективно контрацептивно средство, но и важен инструмент в борбата с болестите, предавани по полов път. Историята на презервативите показва как с течение на времето човешките общества са търсили решения, за да получат контрол над възпроизводството си и същевременно да защитят сексуалното си здраве.

Mister Size
Повече статии

Правилно поставяне на презерватив - как да го правим, без да е досадно

Прочетете сега

Приятелство+, смесване, отворена връзка и полигамия - какво е това за съвременните модели на връзка?

Прочетете сега

Без значение колко голям или малък е пенисът ми - обичам го

Прочетете сега