Skip to main content

Колко безопасни са презервативите в действителност? - Защита от бременност и болести, предавани по полов път

Презервативите отдавна са доказано контрацептивно средство и играят важна роля за предпазване от болести, предавани по полов път, или нежелана бременност. Но колко безопасни са те в действителност? В тази публикация в блога ще разгледаме по-отблизо безопасността на презервативите, тяхната употреба и защита.

Презервативи за предпазване от нежелана бременност

Когато се използват правилно, презервативите се считат за изключително надеждно контрацептивно средство. Така нареченият индекс на Пърл, който измерва безопасността на контрацептивните методи, показва, че презервативите имат висока степен на защита, когато се използват правилно.

Когато се използват правилно, презервативите имат индекс на Перла 2, което означава, че само 2 от 100 жени забременяват след една година използване на презервативи. Следователно презервативите са 98% безопасни.

Въпреки това трябва да се отбележи, че при типична употреба - т.е. като се вземат предвид грешките при прилагането или възможните"нещастни случаи с презервативи" - индексът на Пърл е по-висок и процентът на безопасност намалява.

Презервативи за защита от болести, предавани по полов път

Индексът на Pearl обаче измерва само ефективността срещу бременност, но не и защитата срещу полово предавани болести. Докато хормоналните контрацептиви предпазват само от нежелана бременност, презервативите осигуряват физическа бариера срещу патогени и спомагат за намаляване на риска от полово предавани инфекции като ХИВ, гонорея, хламидия и сифилис.

Важно, но често забравяно, е използването на презервативи по време на орален секс, за да се предпазите от полово предавани болести. Въпреки че рискът от предаване на някои заболявания по време на орален секс е по-малък, отколкото при вагинален или анален секс, все пак съществува известен риск. Презервативите могат да помогнат да се сведе до минимум този риск.

Често не се осъзнава и фактът, че през последните години много от болестите, предавани по полов път, отново се увеличават както в Европа, така и в други страни като САЩ. Презервативите са единственото контрацептивно средство у нас, което освен че предпазва от нежелана бременност, предлага и добра защита срещу полово предавани болести, поради което е толкова важно да се използват презервативи, особено при нови или сменящи се партньори.

Често срещани грешки при използването на презервативи

За да може презервативът да развие пълния си защитен потенциал, е важно да се избягват грешките при използването му.

Типичен пример за това е отварянето на сашето с остри предмети или зъби, тъй като това може да повреди презерватива. Вместо това трябва внимателно да разкъсате уплътнението откъм назъбената страна с пръсти. Най-добре е да подсушите пръстите си за кратко преди това, ако са влажни или потни, за да не се изплъзне презервативът от ръката ви.

Друга често срещана грешка е, че не изпускате въздуха от края на резервоара. Това може да направи презерватива неудобно стегнат и по-вероятно да се скъса. Когато поставяте презерватива, винаги оставяйте достатъчно място за семенната течност в края, като леко притискате резервоара с пръст. Във всяка листовка ще намерите илюстрирани инструкции как да направите това.

В края на акта презервативът трябва да се държи за ствола, когато го издърпвате, за да се предотврати заклещването или изтичането му.

Освен това неправилното съхранение на места с високи температури или пряка слънчева светлина може да доведе до материални повреди, които да влошат защитния ефект на презерватива.

Затова е важно да съхранявате презервативите на хладно и сухо място, далеч от пряка слънчева светлина и източници на топлина.

Тези прости стъпки могат значително да увеличат защитата срещу болести, предавани по полов път, или нежелана бременност.

Колко безопасни са презервативите с изтекъл срок на годност?

Презервативите с изтекъл срок на годност не са безопасни. Латексът, от който са направени презервативите, се разгражда с времето и става порест. Това може да доведе до по-лесното им разкъсване или изплъзване, което може да доведе до нежелана бременност или полово предавани болести.

Повечето презервативи имат срок на годност от 4 до 5 години. Тази дата винаги е отпечатана върху опаковката и върху самото запечатващо фолио.

Можете да разпознаете дали презервативът е все още добър по следните точки:

  • Срокът на годност все още не е изтекъл
  • фолиото няма разкъсвания, дупки или повреди
  • Презервативът е гладък и еластичен, не е лепкав или крехък

Ако има някакви съмнения относно безопасността на презерватива, не го използвайте, а вместо него използвайте нов.

Ако все още не искате да изхвърляте презервативи с изтекъл срок на годност, а вместо това искате да ги използвате добре, разгледайте нашите съвети за използване на презервативи с изтекъл срок на годност.

Безопасност поради липсата на хормонални странични ефекти

Въпреки че хормоналните контрацептиви като хапчето, контрацептивния пръстен или контрацептивния пластир също ефективно предотвратяват бременността, те също така са свързани с потенциални рискове и странични ефекти.

Едно от основните опасения при употребата на хормонални контрацептиви са потенциалните хормонални странични ефекти, които могат да варират при различните жени. Те включват промени в настроението, повишаване на теглото, главоболие, чувствителност на гърдите и гадене. При някои жени се наблюдават и по-сериозни странични ефекти като образуване на кръвни съсиреци, повишен риск от някои видове рак или нарушена плодовитост след спиране на хормоните.

За разлика от тях презервативите не съдържат хормони и не оказват влияние върху естествения хормонален баланс на организма. Те осигуряват физическа бариера, която не позволява на сперматозоидите да навлязат в матката, без да се намесват в естествения хормонален процес на организма. Това прави презервативите привлекателен вариант за жените, които искат да избегнат хормоналните контрацептиви.

Размери и прилягане на презервативите за безопасност и усещане

Прилягането и удобството на презерватива също са от решаващо значение за неговата ефективност. Прекалено големият или прекалено малкият презерватив може по-лесно да се изхлузи или скъса. Неподходящият презерватив също може да е неудобен и да направи сексуалния контакт по-малко приятен. Затова е важно да изберете правилния размер на презерватива. MISTER SIZE предлага 7 различни размера, за да може всеки да намери подходящия презерватив.

Определете размера на презерватива сега

Заключение

Когато се използват правилно, презервативите са изключително безопасно контрацептивно средство. Правилната употреба, съхранението и качеството играят решаваща роля. Презервативите предлагат защита не само срещу нежелана бременност, но и срещу болести, предавани по полов път. Затова е препоръчително да разглеждате презервативите като част от цялостен подход към сексуалното здраве. В крайна сметка безопасността в крайна сметка се крие в правилната употреба и отговорното боравене с контрацептивите.

Презервативите предлагат много предимства в сравнение с другите контрацептиви и само няколко недостатъка. В допълнение към гореспоменатата защита срещу нежелана бременност и болести, предавани по полов път, презервативите са лесно и евтино достъпни, тъй като могат да се купят почти навсякъде без ограничения. Презервативите предлагат и предимството на незабавната защита, докато при много други контрацептиви трябва да се изчака известно време, преди да започнат да действат. Презервативите обикновено нямат и странични ефекти, освен може би в случай на алергия към латекс, но вече има и алтернативи без латекс.

Един недостатък, който често се споменава при презервативите, е липсата на усещане по време на полов акт. Но точно този предполагаем недостатък на презервативите ние от Mister Size искаме да премахнем. Благодарение на нашите тънки, меки презервативи с подходящ размер имате перфектното усещане по време на полов акт, защото нищо не седи неудобно, не се свива и не се изплъзва. Разбира се, това допринася и за безопасността.

Купете презервативи сега

Mister Size
Повече статии

Определяне на правилния размер презерватив в 4 прости стъпки

Прочетете сега

Има ли температури, които са опасни за презервативите?

Прочетете сега

Правилно поставяне на презерватив - как да го правим, без да е досадно

Прочетете сега